zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Kultura

Liffe: Varen kraj po Sarajevu slavil še v Ljubljani

MMAJ
19.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Film Varen kraj je prvenec hrvaškega režiserja Juraja Lerotića. 
Liffe

S sobotno podelitvijo nagrad se je zaključila 33. edicija Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala. Žirija v sestavi Edel Brosnan, Joana Domingues in Matevž Luzar je nagrado vodomec za najboljši film podelila celovečercu Varen kraj (Sigurno mjesto) hrvaškega režiserja Juraja Lerotića. Omenjeni film je letos slavil že na filmskem festivalu v Sarajevu. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da gre za "iskren, lep in sočuten film o zelo pomembni temi – samomoru, o kateri se kot družba premalokrat pogovarjamo. Film odlikujejo precizna režija, izjemna igra in fotografija. Prvenec, ki nam bo ostal v spominu in ki hkrati napoveduje zanimive prihodnje režiserjeve filme."

Žirija je posebno omembo namenila filmu Prezaposlena (À plein temps, 2021) režiserja Erica Gravela, ki "mu je uspelo združiti družinsko stisko ter žanr trilerja, ki nas posrka v protagonistkino vsakdanjo bitko – med potjo v službo in njenima otrokoma doma."  

Žirantje so v obrazložitvi dodali še, da jih je "navdušila kakovost filmov v ožjem izboru za nagrado vodomec. Filmi so bili zelo različni, ampak so obravnavali teme, ki so prevečkrat zakrite in nas kot družbo postavljajo v nelagoden položaj. Takšne, pomembne teme bi financerji morali pogumneje podpirati. Filmi so zelo privlačni in gledljivi zaradi izjemne igre, močnega scenarija, fotografije in režije. Ti prvenci (ali drugi filmi) bodo gotovo našli svoje občinstvo tudi zunaj festivalskega kroga."

Dve nagradi za mladinski film Blizu

Od ostalih nagrad je film Praznik dela (Praznik rada, 2022) Pjera Žalice zmagal v glasovanju občinstva, nagrado filmskih kritikov FIPRESCI je šla filmu Neustavljici (Entre les vagues, 2021) režiserke Anaïs Volpé, nagrado za najboljši kratki film je prejel Sander Joon za film Sierra (2022), s posebno omembo režiserju Kentu Chanu za Heat Waves (2022). 

Edini film, ki je na letošnjem festivalu osvojil dve nagradi, pa je bil Blizu (Close, 2022) belgijskega režiserja Lukasa Dhonta. Uspešnici letošnjega Cannesa sta na Liffu pripadli nagradi mladinske žirije Kinotrop ter nagrada Art kino mreže Slovenije. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?