zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Festival Ruta se je začel s Praznovanjem

kr
31.01.2023 06:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praznovanje v režij Janusza Kice v Mestnem gledališču ljubljanskem
Peter Giodani

S premierno uprizoritvijo Praznovanja v režiji Janusza Kice se je sinoči na odru Mestnega gledališča ljubljanskega začel letošnji regionalni gledališki festival Ruta. Do 4. februarja se bo v okviru festivala zvrstilo osem predstav šestih gledališč iz nekdanje Jugoslavije. Predstavam bodo sledili pogovori z ustvarjalci.

Drama Praznovanje je nastala po predlogi istoimenskega kultnega filma iz leta 1998 v režiji Thomasa Vinterberga in je rezultat manifesta Dogma 95, ki je s svojimi desetimi programskimi vodili leta 1995 v Köbenhavnu utrl pot novemu danskemu filmskemu valu. Drama problematizira prikrito družinsko dogajanje za štirimi stenami, ki je tako univerzalno, da gledalcem omogoča poistovetenje s situacijami in liki na odru.

Mestno gledališče ljubljansko se bo na festivalu razen z dramo Praznovanje predstavilo s komedijo Shakespeare in poetično dramo Žabe v režiji Jana Krmelja. Na festivalu Ruta Grupa Triglav bodo na ogled še komedija Delitev sarajevskega Kamernega teatra 55 v režiji Aleša Kurta, Skrivnostni primer, ali kdo je umoril psa Dramskega teatra iz Skopja v režiji Zoje Buzalkovske, Kdo se boji Virginie Woolf Kazališta Ulysses v režiji Lenke Udovički, Zaljubljeni Shakespeare Beogradskega dramskega pozorišta v režiji Ane Tomović in črna komedija Brez resorja črnogorskega Gradskega pozorišta Podgorica v režiji Branislava Mičunovića.

Regionalni gledališki festival, ki se seli po odrskih deskah šestih prestolnic in piše odmevno zgodbo o povezovanju mestnih gledališč, je v Ljubljani premierno zaživel že v lanskem letu. Festival Ruta predstavlja čvrsto vez med mestnimi gledališči na območju republik nekdanje Jugoslavije. Zvezo sestavljajo Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica iz Črne gore, Kazalište Ulysses iz Zagreba in Mestno gledališče ljubljansko.

Cilji zveze so institucionalizirati sodelovanje med omenjenimi gledališči in občinstvu omogočiti ogled uprizoritev iz regije. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?