Zabodla ga je neprištevna, tožilstvo proti njej umaknilo obtožnico

Ana Cukijati
23.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici je Valentina T. z nožem zabodla nasilnega partnerja.
Leo Caharija

Ena od lanskih marčevskih nedelj je bila v garsonjeri sredi Nove Gorice zaznamovana s tišino, strahom, žalitvami, nasiljem. Valentina T. in njen tedanji partner Miran Ž. sta se zvečer v enem od stanovanj v Ulici Gradnikove brigade sprla, nato pa med sabo še fizično obračunala.

Obtožili so oba

Štiriinštiridesetletnik je svojo tedanjo partnerico najprej najmanj dvakrat s pestjo udaril v obraz, da ji je razbil arkado in povzročil razpočno rano, ona pa je nato s kuhinjskega pulta pograbila nož in z njim moškega zabodla v trebuh. Nato sta, oba okrvavljena in poškodovana, obsedela sredi dnevne sobe. Počakala sta na policiste, ki so obema odredili prepoved približevanja, reševalci pa so ju oskrbeli.

Valentini T. je tožilstvo sprva očitalo poskus uboja, a je nato tega prekvalificiralo v povzročitev hude telesne poškodbe. Očitkov iz obtožbe ni priznala. Mirana Ž. pa je tožilstvo obtožilo zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe, ker naj bi bil tedanjo partnerico najmanj dvakrat s pestjo udaril v obraz in ji povzročil razpočno rano na arkadi, iz katere je krvavela, kar je na sodišču priznal in za to dobil pogojno zaporno kazen.

"Jaz sem se samo branila," je med drugim dejala v svoj zagovor pred meseci. "Domov je prinesel šest piv, že prej je pil, te pa je nato požiral kot vodo. Jaz sem v mestu spila en špric, doma tri piva," je med drugim opisala. On naj bi bil nato zaspal na kavču, ona pa je v kopalnici govorila s sinom po telefonu.

"Ko se je zbudil, je prišel za mano in me zmerjal, žalil, razbil rožo, vrgel hrano v smeti, razmetal po stanovanju, me stiskal za vrat ..." je naštela. Potem je odšel ven. Ko se je vrnil, s svojim nasilnim početjem ni prenehal. "V kuhinji me je z desno pestjo trikrat udaril v glavo. To so bili trije dobri 'šusi'. Videla sem zvezde, stemnilo se mi je pred očmi. Nato sem samo še videla nož v svoji roki, on pa se je držal za trebuh," je opisala.

Dobivala jih je v glavo

Kot je še dejala, je bil Miran Ž. do nje nasilen že pred tem incidentom. "Branila sem svoje življenje. Grozno je, ko jih dobiš v glavo," je sklenila in obžalovala dogajanje tistega dne. "Gre za šolski primer silobrana," je trdil njen odvetnik Bruno Krivec.

Pred dnevi pa je na sojenju prišlo do preobrata, saj je izvedenec psihiatrične stroke zatrdil, da je obtoženka dejanje storila v stanju neprištevnosti. "Pri njej ni znakov kakšnih osebnostnih niti psihotičnih motenj ali bolezni, ni odvisnica od psihoaktivih substanc ali alkohola," je orisal izvedenec Dragan Terzič. "Afektno stanje in posledično neprištevnost v splošnem traja od nekaj sekund do nekaj minut. Pri njej je to stanje trajalo nekaj sekund, šlo je za hipno reakcijo afektnega stanja," je sklenil in dodal, da ni podana nevarnost, da bi ponavljala takšna kazniva dejanja.

Tožilka Petra Poberaj je nato glede na ugotovitve izvedenca umaknila obtožnico zoper 52-letno Novogoričanko, ki je pred dobrim letom zabodla nekdanjega partnerja, kar je zagovornik obtoženke pospremil z ugotovitvijo, da gre za razumen zaključek na podlagi izvedenih dokazov. Sodišče je nato zaključilo primer tako, da je obtožbo zoper Valentino T. zavrnilo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta