Za smrt sedemletne kolesarke ne bo nihče odgovarjal

Gordana Possnig Gordana Possnig
31.01.2023 05:09
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drago Balažic, Marjan Ograjšek, Matjaž Kapitler in Darko Esih med sojenjem na celjskem sodišču
Gordana Possnig

Več kot sedem let in pol po tragični smrti tedaj komaj sedemletne deklice N. H., ki je v prometni nesreči na cesti med Vojnikom in Šmartnim v Rožni dolini v občini Celje umrla v nedeljo, 5. julija 2015, je celjsko okrožno sodišče zaradi umika obtožnice zoper Matjaža Kapitlerja, Marjana Ograjška in Darka Esiha, ki jim je tožilstvo očitalo opustitev nadzorstva v cestnem prometu, ustavilo sodni postopek.

Zakaj takšna odločitev, smo povprašali celjsko državno tožilstvo. "V zvezi z vašimi vprašanji vam sporočam, da smo v kazenski zadevi, za katero sprašujete, umaknili obtožnico, ki je bila vložena zoper obtožene Darka Esiha, Matjaža Kapitlerja in Marjana Ograjška zaradi kaznivega dejanja opustitve nadzorstva v javnem prometu. Na podlagi obsežnega dokaznega postopka, po zaslišanju številnih prič in izvedencev smo namreč zaključili, da ni izkazane vzročne zveze med obtoženci, očitano opustitvijo dolžnostnega ravnanja in nastalo posledico, to je smrtjo deklice. V dokaznem postopku pa se tudi ni potrdil očitek obtožencem o opustitvi dolžnostnega ravnanja. Iz tega razloga za vztrajanje pri obtožbi ni bilo več podlage. Okrožno sodišče v Celju je na podlagi umika obtožnice ustavilo kazenski postopek zoper vse tri obtožence. Zaradi ustavitve kazenskega postopka vsi stroški, ki so v postopku nastali, bremenijo proračun," je v odgovoru zapisala vodja celjskega tožilstva Simona Kuzman Razgoršek.

Kolesarila v spremstvu očeta in sestre

Zoper trojico zaposlenih v podjetju Vodovod-Kanalizacija (Vo-Ka) Celje so torej umaknjeni očitki za tragično nesrečo. Kapitler je bil v času nesreče vodja vzdrževanja v podjetju, Esih vodja obrata, Ograjšek pa preglednik v podjetju. Obtoženi so odgovornost za nesrečo ves čas zanikali.

Po tej cesti se je 5. julija 2015 s kolesom pripeljala deklica in usodno padla.
Gordana Possnig

 

Da bo celjsko državno tožilstvo moralo prej kot slej umakniti obtožnico, je bilo slutiti že kaj nekaj časa, dokončno pa je odločitev padla po naroku decembra lani, ko so izvedenci na sodišču izpostavili dejstvo, da je bilo za sedemletno deklico usodno, da na krmilu kolesa, s katerim se je peljala, ni bilo nameščenih plastičnih zaščitnih čepkov.

Spomnimo, da je prvošolka usodnega dne skupaj z očetom in starejšo sestro kolesarila proti svojemu domu v Brezovi. Pri vožnji navzdol je zapeljala v večjo neoznačeno udarno jamo na neurejeni bankini. Pri tem je izgubila ravnotežje in padla. Po padcu je vstala, a se takoj zatem zgrudila. Reševalci so jo odpeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico, kjer pa njenega življenja zaradi notranjih poškodb niso mogli rešiti. Usodne so bile hude poškodbe trebuha, s tem delom telesa se je namreč deklica hudo udarila ob krmilo kolesa.

Izvedenci razbremenili obtožene

Glavna nit sojenja je bila povezana z vprašanjem, kaj je povzročilo smrt deklice: ali dejstvo, da je zapeljala v udarno luknjo na poškodovani bankini, ali dejstvo, da na krmilu kolesa, s katerim se je peljala, ni bilo nameščenih plastičnih zaščitnih čepkov. Obtožence so dokončno razbremenili izvedenci. Sodni izvedenec prometne stroke Stanko Laković, ki je za podjetje Vo-Ka Celje po tragični nesreči izdelal mnenje, je na sodišču poudaril, da bankina ni del vozišča in da zakonodaja prepoveduje vožnjo, ustavljanje in parkiranje na bankini. Omenjeni izvedenec si je v sodni dvorani tudi ogledal fotografije dekličinega kolesa. Opozoril je predvsem na krmilo kolesa, ki je po njegovem mnenju predstavljalo veliko nevarnost. Na njem namreč niso bili nameščeni zaščitni plastični čepki. Tudi izvedenca sodne medicine Jezerka Inkret in Jože Balažic z Inštituta za sodno medicino sta pritrdila njegovemu mnenju in dodala, da je sodna obdukcija pokazala, da se je deklica ob padcu nabodla na krmilo kolesa. Pripomnila pa je tudi, da če bi bili na krmilu nameščeni plastični čepi, ne bi prišlo do smrtne poškodbe, prišlo bi le do udarnine.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?