Velika policijska akcija v BiH in Sloveniji: Med osumljenimi naj bi bil tudi poslovnež Milan Mandarić

Va, STA, A.L.
21.03.2023 02:37
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Bosanska Državna agencija za preiskave in zaščito (SIPA) opravlja danes na območju Sarajeva in Zenice hišne preiskave na 13 lokacijah (poslovnih prostorih in stanovanjskih objektih). Na območju Republike Slovenije pa so kriminalisti kar na 70 lokacijah; pridržanje naj bi čakalo okoli 50 ljudi, so objavili mediji v BiH.

Gre za mednarodno akcijo pod imenom ATM. Kriminalisti preiskujejo kazniva dejanja pranja denarja in organiziranega kriminala. Preiskovalce naj bi zanimali bančni računi in sefi osumljencev.

Obsežne hišne preiskave so rezultat enoletnega sodelovanja med organi pregona BiH, Republike Slovenije in evropskega tožilskega organa Eurojust, je objavil portal Klix.ba. Šlo naj bi za večmilijonska oškodovanja. Preiskavo pri nas usmerja Specializirano državno tožilstvo (SDT).

Po informacijah srbskega Blica preiskujejo visoka nakazila iz Republike Slovenije v BiH;in obratno, pranje denarja torej, domnevno za fiktivne gradbene in druge posle.

NPU: 58 hišnih preiskav v zvezi z 42 fizičnimi in 36 pravnimi osebami

Iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so sporočili, da s kriminalisti sektorjev kriminalistične policije iz vseh policijskih uprav v Sloveniji izvajajo večje število operativnih aktivnosti, med drugim 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Ljubljane Kranja Kopra in Nove Gorice zaradi suma storitve 21 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, 21 kaznivih dejanj pranja denarja in enega kaznivega dejanja hudodelskega združevanja.

Oškodovanih je več gospodarskih družb z območja Slovenije. Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana.

Skupna protipravna premoženjska korist, pridobljena s storitvijo naštetih kaznivih dejanj, znaša več kot 5 milijonov evrov. Na terenu je 57 preiskovalcev NPU-ja in 155 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav. V predkazenskem postopku sta bili ustanovljeni specializirana preiskovalna skupina s finančno upravo in uradom za preprečevanje pranja denarja ter skupna preiskovalna skupina (JIT) z varnostnimi organi Bosne in Hercegovine. Potrdili so še, da hkrati poteka 13 hišnih preiskav v BiH.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za pranje denarja do osem let in za hudodelsko združevanje od treh mesecev do osem let.

Med osumljenimi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić

Po informacijah slovenskega spletnega portala N1 so preiskave povezane z gradbenimi podjetji in z izdajanjem fiktivnih računov domnevno za opravljanje gradbenih del. Podjetja v BiH naj bi podjetjem v Sloveniji izdajala fiktivne račune, ta denar pa naj bi se potem v gotovini vrnil v Slovenijo. Po informacijah portala naj bi se ga precej dvigovalo z bosanskimi bančnimi karticami na bankomatih v Sloveniji. V Sloveniji je ena oseba pridržana, po informacijah N1 naj bi šlo za žensko.

Spletni portal Necenzurirano piše, da naj bi bil po informacijah iz več virov med osumljenimi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija. Zakaj je v preiskavi, ni znano, poroča portal in dodaja, da je družba FC Olimpija konec leta 2018 nakazala 30.500 evrov slovenskemu podjetju Leka, to pa naj bi denar prejelo na račun v BiH. Podjetje Leka, ki ga je vodil Haris Hećo, je že tri leta v stečaju. Pred tem je prejelo za več sto tisoč evrov nakazil od različnih slovenskih podjetij, ki so jih štiri osebe iz Slovenije dvigovale v gotovini, piše portal.

Mandarić je za spletni portal Siol.net zanikal vpletenost v nezakonite posle. "Vedno sem posloval v skladu z zakoni in se nikoli nisem ukvarjal s pranjem denarja. Ves denar sem zaslužil s poštenim trdim delom in legalnimi posli," je povedal.

V preiskavi naj bi bil po navedbah Necenzurirano tudi Mihael Strmljan, lastnik skupine Aktiva. Ta naj bi denar nakazovala tudi slovenskemu podjetju Lumnia, ki ga vodi Samir Ićanović, državljan BiH iz Zenice. Denar naj bi se pretakal tudi prek še enega njegovega slovenskega podjetja Prekopal, ki naj bi dobivalo denar v BiH od drugih podjetij, hkrati pa tja nakazovalo denar s svojega računa v Sloveniji.

Kriminalisti naj bi preiskovali več gradbenih podjetij, med njimi V3, ki naj bi podjetju Lumnia na bančni račun v BiH nakazalo skoraj milijon evrov, piše portal.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta