Umor: Pred očmi otrok je davil ženo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregorja Muhiča na sodišče niso mogli pripeljati, zato se je javil preko videopovezave.
Dragana Stanković/dnevnik

Z masko na obrazu, s čepico na glavi in sončnimi očali je 46-letni Gregor Muhič preko videopovezave v ljubljanskem priporu spremljal predobravnavni narok, ki se je včeraj odvil na novomeškem okrožnem sodišču. Zaradi kadrovskih težav Muhiča niso mogli pripeljati v Novo mesto, da bi mu v živo izrekli sodbo za umor 41-letne žene Sandre. Obtoženi je namreč s tožilstvom dosegel dogovor o priznanju krivde, sodnica Romana Rački Strmole je tako potem, ko je presodila, da je izvedeno vse potrebno za izrek sodbe, zgolj sledila podpisanemu dogovoru o osemnajstletni zaporni kazni. "Lahko le rečem, da mi je žal in mi bo žal celo življenje," je včeraj dejal Muhič. Tako Muhičeva zagovornica kot pooblaščenka oškodovancev sta sicer že pred začetkom predobravnavnega naroka predlagali izključitev javnosti zaradi varovanja osebnega in družinskega življenja otrok, vendar je sodnica njun predlog zavrnila.

Umrla čez mesec dni

Bil je večer, 16. novembra lani, ko so se v ulici skorajda v središču mesta ustavila reševalna in policijska vozila, ki so nakazovala, da se je v eni od stanovanjskih hiš zgodilo nekaj hudega. Policijsko poročilo naslednjega jutra je bilo strašno. "V večernih urah je prišlo do izredno hudega družinskega nasilja. V stanovanjski hiši v ulici Ob Težki vodi je 45-letni moški poskušal ubiti 41-letno zakonsko partnerko. Poškodbe so bile izredno hude," je zapisala policija. Žensko so odpeljali v novomeško bolnišnico, storilec pa se je še istega večera sam javil na policijski postaji, kjer je nato preiskovalni sodnik zanj odredil pripor. Govorice, ki so v naslednjih dneh zaokrožile po mestu, niso dajale prav dosti upanja, da bo mama treh otrok, starih šest, devet in enajst let, še kdaj objela svoje otroke. Čez mesec dni pa je iz bolnišnice prišla novica, ki so se je svojci žrtve najbolj bali. Sandra Muhič je zaradi hudih poškodb umrla.

Dogajanje tistega večera je brez dvoma najbolj prizadelo otroke, saj so bili priča očetovemu nasilju nad njihovo mamo. "V kletni kopalnici je obtoženi davil svojo ženo z uporabo telesne sile in plastičnih vezic, ki si jih je prej pripravil in jih skupaj z lesenim ročajem povezal v zanko. Ovil jo je ženi okoli vratu in jo stiskal, da ni mogla dihati, z davljenjem pa ni prenehal niti potem, ko so v prostor skušali vstopiti njuni trije otroci," je tožilka Barbara Prevolšek Rajić povzela obtožnico, iste besede pa je nato v izreku sodbe ponovila še sodnica. Mamino kričanje je najprej slišal najmlajši sin. Ker ni mogel odpreti vrat, je stekel po sestri. Kar so nato vsi trije videli v kopalnici, ne bi smel doživeti noben otrok. Oče je davil mamo, dokler ni padla v nezavest. Ker je bila dlje časa brez kisika, je prišlo do nepopravljive okvare možganov, zaradi česar je kasneje v bolnišnici umrla. Kot je v sodbi zapisala sodnica, je obtoženi dejanje storil iz brezobzirnega maščevanja. Muhičeva se je namreč želela ločitev zaradi njegovega psihičnega nasilja, pretiranega ljubosumja, nenehnega nadziranja, žalitev, poniževanja in groženj, želela je tudi, da se izseli iz hiše, s čimer pa se Muhič ni strinjal.

Razumel je posledice svojih dejanj

Da obtoženi ni imel psihičnih ali osebnostnih motenj, da se je zavedal, kaj počne, in da je razumel posledice svojih dejanj, sta se v izvedenskih mnenjih strinjala izvedenca psihiatrije in klinične psihologije, kot tudi, da njegova sposobnost obvladovanja v kritičnem trenutku ni bila zmanjšana. Tudi zato je sodišče prepričano, da je deloval naklepno. Tožilstvo je pri določanju višine kazni kot oteževalni okoliščini upoštevalo način izvršitve kaznivega dejanja in razloge zanj, med olajševalnimi pa je tožilka izpostavila obtoženčevo predhodno nekaznovanost in njegovo priznanje krivde, s čimer je sodni postopek bistveno skrajšal. Sodišče je Muhiču naložilo še plačilo sodnega postopka, sam pa je zaprosil za predčasno prestajanje zaporne kazni, torej še pred pravnomočnostjo sodbe.

Pooblaščenka otrok in žrtvine mame Anice K. Vesna Bajc je v njihovem imenu na sodišče vložila premoženjskopravni zahtevek, in sicer za vsakega otroka 45.000 evrov za pretrpljene duševne bolečine in po 10.000 evrov za strah, za Anico K. pa za duševne bolečine 35.000 evrov. Sodnica jih je napotila na pravdo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta