zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

"To je rop. Imam pištolo!" je zagrozil bančni uslužbenki in odnesel denar, doletela pa ga je zgolj pogojna kazen

Damijana Žišt Damijana Žišt
30.12.2022 03:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi je v Delavski hranilnici za Bežigradom v Ljubljani ropal sredi belega dne.
Robert BALEN

V poslovalnico Delavske hranilnice na Dunajski cesti v Ljubljani je 20. oktobra okoli 13.30 vstopil moški, ki na videz ni odstopal od drugih strank. Oblečen je bil v jakno, čez glavo je imel poveznjeno kapuco, na obrazu pa zaščitno masko. Ko je pristopil do blagajniškega okenca, je naprej pokazal bančno kartico, nakar mu je uslužbenka rekla, naj ji pokaže še osebni dokument in sname masko zaradi ugotavljanja identitete.

Takrat je presenetil. Skozi režo okenca je potisnil listek, na katerem je pisalo: "To je rop, imam pištolo. Imaš 30 sekund, da mi daš ves denar iz blagajne. Če ga ne boš, bo ogroženo tvoje življenje." Uslužbenka in njen sodelavec sta grožnjo vzela resno in vsak iz svojega dela blagajne vzela bankovce v skupni višini 12.300 evrov in jih izročila roparju. Ta je denar pospravil v jakno in zbežal. Policisti so hitro odkrili, kdo je ropar. Že čez dva dni so pozvonili na domu Ljubljančana Emela Šaćirovića in ga osumili bančnega ropa, ki ga je mladenič takoj priznal. V hišni preiskavi so mu policisti zasegli 3100 evrov, ki so izvirali iz ropa.

S tožilstvom se je pogodil pred izrekom sodbe

Sodna preiskava je stekla ekspresno hitro, ta teden pa je ljubljansko okrožno sodišče zoper 24-letnika razpisalo predobravnavni narok, na katerem se obtoženi o krivdi ni sprenevedal. V sodno dvorano je vstopil pripravljen, saj se je predhodno s tožilstvom dogovoril, da se mu ne bo zgodilo hujšega od pogojne kazni, če bo krivdo priznal. Sodišče je sporazumu med obtoženim in tožilstvom tudi sledilo in Šaćirovića obsodilo na pogojno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo petih let. V štirih letih pa mora Zavarovalnici Triglav, ki je Delavski hranilnici povrnila škodo zaradi ropa, vrniti še 9200 evrov. Ker sta se obtoženi in tožilstvo odrekla pravici do pritožbe, je sodba postala pravnomočna.

 

Pred izrekom sodbe je obtoženi dejanje obžaloval. "Bil sem v zelo hudi finančni stiski, moje življenje je bilo ogroženo, tega pa nisem hotel povedati staršem. Zato sem se odločil za rop, nisem videl več drugega izhoda, bil sem potisnjen ob zid. Sodišče prosim za še eno priložnost, da normalno in pošteno zaživim. Do zdaj nikoli nisem prišel navzkriž z zakonom, hodil sem v službo in tako bo tudi v prihodnje. Od 4. januarja prihodnje leto že imam novo službo (prej je delal kot varnostnik v Sintalu, op. a.) in obljubim, da bom pošteno živel, nikoli več ne bom izvrševal kaznivih dejanj," je dejal obtoženi. Tožilka Jasmina Vesel je v svoji zaključni besedi dejala, da se ji zdi predlagana kazenska sankcija primerna, saj je obtoženi dejanje iskreno obžaloval, nikoli do zdaj še ni bil kaznovan, pet let pa je tudi dolga preizkusna doba, v kateri obtoženi ne sme storiti novega kaznivega dejanja. Če ga bo, se mu lahko izrečena pogojna kazen spremeni v zaporno. S predlagano kaznijo se je strinjal tudi odvetnik obtoženega Matej Žakelj.

Od aretacije do sodbe se je moral javljati policiji

Sodnica Neva Bizjak je ob izreku sodbe obtoženemu odpravila tudi ukrep tedenskega obveznega javljanja na policijsko postajo v bližini njegovega doma, kamor se je moral javljati enkrat tedensko. Ko je bil obtoženi aretiran in s kazensko ovadbo 23. oktobra priveden k preiskovalni sodnici, je tožilstvo zanj predlagalo hišni pripor. Vendar se je sodnica odločila, da bo ukrep obveznega javljanja na policijsko postajo dovolj. "Sodišče meni, da je izrečena sankcija, ki je opominjevalne narave, primerna, saj ste dejanje, ki ste ga priznali, iskreno obžalovali. Verjamem tudi, da gre za dobro prognozo, da torej v prihodnje ne boste več izvrševali kaznivih dejanj. Sodišče je pri odmeri kazni upoštevalo tudi, da ste očitano kaznivo dejanje storili zaradi hude stiske, v kateri ste se znašli, a je upoštevalo tudi, da ste storili zelo hudo kaznivo dejanje. Izrečena kazen je res na spodnjem zakonskem minimumu, vendar pa vam je določena petletna preizkusna doba," je v obrazložitvi sodbe dejala sodnica. Obtoženemu pa je povedala še, da bo sodišče po štirih leti preverilo, ali je Zavarovalnici Triglav vrnil denar. "Če vam to ne bo uspelo, vam lahko sodišče rok za vračilo denarja podaljša še za eno leto," je še dodala sodnica. Zakon za kaznivo dejanje ropa, ki se ga je očitalo obtoženemu, predpisuje kazen zapora od enega leta do deset let.

 

Dekletu želel omogočiti dobro življenje

Obtoženi nam je po izreku sodbe povedal, da se je odločil za rop, ker je res bil v hudi finančni stiski in ker se je zelo bal za življenje. Od dveh oseb si je letos izposodil denar, od vsakega po nekaj tisoč evrov, denar pa sta mu posodila po oderuških obrestih. Ker jima ga ni mogel vrniti v dogovorjenem roku, sta mu grozila, zato se je bal za svoje življenje in življenje svoje družine. Denar si je izposodil, še prej je vzel bančni kredit, ker je v začetku leta preko enega od internetnih ponudnikov spoznal dekle iz Sarajeva in ji je hotel zelo veliko nuditi v finančnem smislu oziroma ji pomagati, da bi bolje živela, sam pa tega denarja ni imel. Po ropu v banki je denar z obrestmi vred takoj vrnil upnikoma, okoli 250 evrov pa nakazal dekletu v Sarajevo. Ostalo mu je 3100 evrov, ki so mu jih policisti, kot že rečeno, zasegli pri hišni preiskavi, sodišče pa jih bo zdaj predalo zavarovalnici, ki je oškodovani banki poravnala zavarovano škodo v primeru ropa.

 

Obtoženi si je za tarčo ropa izbral poslovalnico banke, kjer sta bila z mamo komitenta. Dan pred ropom sta bila oba tam, obtoženi se je z uslužbenko, ki jo je kasneje oropal, dogovarjal, kako bi najlažje vračal kredit, ki ga je pred meseci vzel v tej poslovalnici. Na tem sestanku je imel na roki debelejšo zlato zapestnico, ki je uslužbenki padla v oči, nosil pa jo je tudi na dan ropa. Pri zločinu so ga posnele kamere v bančni poslovalnici in uslužbenka je prav zaradi zapestnice posumila, za koga gre.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?