Sojenje: Po nesreči odšel na malico

Andrej Bedek, Vestnik
19.03.2023 07:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Hercog je v zagovoru dejal je, da mu je žal za to, kar se je zgodilo, in da mu je hudo, ker mora zdaj s tem živeti.
Andrej Bedek/vestnik

Pred sodnikom Stanislavom Jugom se je na Okrožnem sodišču v Murski Soboti nadaljevalo sojenje za prometno nesrečo v občini Gornji Petrovci, v kateri je umrla 63-letna domačinka. Državna tožilka Jana Rogan očita 33-letnemu Mateju Hercogu s Kozjaka pri Ceršaku v občini Šentilj kaznivi dejanji povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči.

Večkrat zajokal

Tožilka Rogan je v obtožnici zapisala, da je Hercog 26. maja 2021 okoli 7.30 pred naseljem Gornji Petrovci s kombijem trčil v 63-letno domačinko, ki je zaradi poškodb nekaj dni pozneje umrla v murskosoboški bolnišnici. S kraja nesreče je odpeljal, ne da bi ponesrečeni, ki je ležala v jarku najmanj 45 minut, pomagal. Peška je hodila v nasprotni smeri njegove vožnje iz smeri naselja Stanjevci proti naselju Gornji Petrovci, po trčenju pa je hudo poškodovana obležala v jarku. Eden od voznikov je 63-letnico našel naključno, ko je med vožnjo opazil denarnico na robu cestišča. Misleč, da jo je kdo izgubil, je ustavil svoje vozilo, tedaj pa je opazil poškodovano 63-letnico in poklical policiste. Policisti so Hercoga, ki je torej odpeljal, ne da bi pomagal poškodovanemu človeku, po opravljenem ogledu kraja prometne nesreče in z zbiranjem obvestil še isti dan izsledili na domačem naslovu.

 

Matej Hercog je v zagovoru pred sodnikom Jugom večkrat zajokal. Dejal je, da mu je žal za to, kar se je zgodilo, in da mu je hudo, ker mora zdaj s tem živeti. Na Goričkem je tisti dan s kombijem dostavljal kruh. Po trčenju se je ustavil na bližnjem avtobusnem postajališču, poskušal je popraviti zlomljeno ogledalo, pobral je dele razbitega stekla stranskega okna s sedeža. Vmes je poklical v podjetje in dejal, da je najbrž zadel prometni znak in da ima zato poškodovan kombi. V podjetju so mu naročili, naj po vrnitvi na njihov sedež kombi odpelje na popravilo, saj da vozilo potrebujejo že naslednji dan.

Takoj k mehaniku

Na avtobusnem postajališču se je zadržal okoli deset minut, nato je obrnil kombi in se zapeljal nazaj v smeri trčenja. Med vožnjo je na cesti videl le delčke plastike in ničesar drugega. Če bi opazil, da je kdo v jarku, bi ustavil in pomagal, je poudaril v svojem zagovoru. Zavrnil je očitek, da je želel pobegniti. To utemeljuje s tem, da se je po dogodku ustavil v eni od pekarn v Murski Soboti na malici, se nazaj do sedeža podjetja vozil po glavni cesti in po koncu službe odšel domov spat kot običajno, kadar je končal nočno izmeno. Nato so ga okoli 12. ure doma našli policisti. Če bi želel pobegniti, ne bi izgubljal časa z malico, vozil bi se po stranskih cestah in ne bi šel domov spat, je še v svoj zagovor povedal Matej Hercog.

Klemen Hartman, vodja logistike pri podjetju, za katero obtoženec razvaža kruh in druga živila, je pričal, da v podjetju dvakrat ali trikrat na mesec obravnavajo dogodek, v katerem njihovi vozniki zaradi trkov s prometnimi znaki zlomijo stranska ogledala kombijev. Na kombijih s hladilno komoro so ogledala širša in večja kot običajna stranska ogledala, je poudarila priča. Praksa je, tako vodja logistike, da še isti dan odpeljejo poškodovan kombi na popravilo, saj ga običajno potrebujejo že naslednji dan.

Kot je še pričal, ga je obtoženec poklical in dejal, da je zlomil ogledalo in da se je zlomilo tudi steklo na desnih vratih. Med pogovorom je po njegovih besedah Hercog deloval povsem umirjeno in ni nič kazalo, da bi bil nervozen zaradi česarkoli. Ko se je obtoženec vrnil na sedež podjetja, sta skupaj odpeljala kombi k avtomehaniku, od tam so kasneje poklicali v podjetje, da so našli na kombiju sledi krvi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta