KRONIKA

Skoraj pet let po tragediji pri mariborski tržnici tožilka umaknila vse očitke o smrtnem pretepu

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dokazi, ki so jih preiskovalci zavarovali na kraju, so bili očitno premalo za obsodbo vpletenih, ne glede na to pa sta prijatelja pokojnega nasilništvo priznala in bila zanj obsojena.
Sašo Bizjak

Januarja bo minilo pet let od smrti 25-letnega Maria Krnjića, ki se je 7. januarja 2018 vpletel v množični pretep pri mariborski tržnici in to plačal z življenjem. Umrl je tri dni po incidentu zaradi poškodb, ki mu jih je nekdo od vpletenih povzročil z nožem. Kdo je bil to, preiskovalci in tožilka, ki jih je usmerjala pri njihovem delu, v vseh teh letih niso dognali.

Tragedija se je zgodila zaradi banalnega spora. Okoli pol šestih zjutraj sta se med seboj, sprva zgolj verbalno, udarili skupini s celjskega in mariborskega konca. Prva se je z avtomobilom ustavila na Koroški cesti in zaprla pot drugi, ki se je pripeljala za njo. V njej je bilo pet moških, izstopili so iz BMW-ja in se stepli z ljudmi iz BMW-ja pred seboj, v katerem so bili štirje moški in štiri ženske z območja Celja, v pretep pa so se nato vključili še trije domačini, ki so situacijo opazovali s pločnika. Med njimi je bil tudi Mario Krnjić, ki ga je ta odločitev stala življenja.

Pri hišni preiskavi niso našli nič oprijemljivega

Že zdavnaj smo poročali, da zaradi smrti mladega Mariborčana ne bodo sodili nikomur. Kriminalisti so glavnega osumljenca, ki naj bi bil odgovoren za smrt 25-letnika, sicer že imeli. Dva meseca in pol po tragediji so se pohvalili, da so primer raziskali. Takrat so odgovornost za Krnjićevo smrt pripisali 34-letnemu Vladu Bodiroži, hrvaškemu državljanu, stalno prijavljenemu na Ponikvi pri Žalcu. Zatrjevali so, da so opravili več kot sto razgovorov z očividci pretepa in da so rezultati preiskave v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju pokazali, da je imel osumljeni neposreden kontakt z žrtvijo. Kazensko so ga ovadili zaradi povzročitve posebno hude poškodbe, ki se je iztekla v smrt, kasneje pa se je pokazalo, da imajo proti Bodiroži premalo dokazov. Niti na prizorišču pretepa niti pri njem doma niso našli nič oprijemljivega, s čimer bi utemeljili sum, da je prav on zabodel Krnjića, zato tožilki Mateji Artenjak ni preostalo drugega, kot da kazensko ovadbo zavrže.

Najpomembnejše vprašanje, kdo je prizadejal usodne rane 25-letnemu Krnjiću, je tako ostalo neodgovorjeno, novo v povezavi s tragedijo pa je zdaj še to, da je tožilstvo odstopilo od kazenskega pregona tudi zoper skupino moških, ki je 7. januarja 2018 zanetila množični pretep.

Tožilka Artenjak je bila dolgo prepričana, da so Sergej Mirjanić, Matej Grenko, Goran Mlakar, Zoran Žilarević in Darko Radović s svojim provokacijami sprožili pretep s skupino s celjskega konca, v kateri je bil tudi Bodiroža. Proti njim in še dvema prijateljema pokojnega - Danijelu Polšetu in Davorju Hrgiću - je na mariborsko okrajno sodišče vložila obtožni predlog in jih obremenila za kaznivo dejanje nasilništva. Polše in Hrgić, ki sta se v pretep vključila skupaj s Krnjićem (priskočili so na pomoč peterici Mariborčanov), sta očitano na predobravnavnem naroku že leta 2018 brez oklevanja priznala. Prvi je bil obsojen na sedem mesecev zapora, kar je odslužil s 480 urami dela v splošno korist, Hrgića pa je doletela pogojna kazen pet mesecev in 15 dni zapora s preizkusno dobo dveh let.

Priznanje preuranjeno, dokazi dvomljivi

Zdaj pa se je pokazalo, da je bilo njuno priznanje očitno preuranjeno, dokazi proti njima pa dvomljivi, saj je tožilka Artenjak po izjemno dolgem sodnem procesu, v katerem so posamični naroki trajali tudi po osem ur, ugotovila, da ima zoper obdolžene premalo dokazov, zato je obtožni predlog za pet obdolženih, ki jim je pripisovala enako kot Hrgiću in Polšetu, 10. avgusta letos umaknila.

Sodni epilog za tragedijo, v kateri je januarja 2018 umrl 25-letni Mario Krnjić, se tako zdaj glasi: Krnjićeva prijatelja, ki sta skupaj z njim pohitela v bran petim Mariborčanom, sta kriva nasilništva, peterica, ki je pretep domnevno zanetila, je obveljala za nedolžno, prav tako Vlado Bodiroža, o katerem so kriminalisti in tožilka sprva trdili, da je odgovoren za ​Krnjićevo smrt.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?