Rekordno sodbo na devet let zapora je Samid Osmanović zbil do oprostilne

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
01.03.2020 19:01

Tretji krog sojenja poslovnežema Samidu Osmanoviću in Danilu Goričanu, obtoženima oškodovanja mariborske družbe Dom Smreka, je potrdil, da so sporni posel dirigirali bančniki iz mariborske centrale NLB.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Solzen in z dvignjenim palcem je Samid Osmanović (ob njem prevajalec) maja 2016 pozdravil odločitev sodišča, da lahko po več kot dveh letih zapusti pripor.
Sašo Bizjak

Afera o oškodovanju mariborske družbe Dom Smreka, zaradi katere je bošnjaško-štajerskega poslovneža Samida Osmanovića pred petimi leti doletela rekordna obsodba na področju gospodarskega kriminala, kar devet let zapora, nakar so mu v ponovljenem sojenju kazen za trikrat skrajšali, se je prejšnji teden povsem razletela. Mariborski sodnik Danilo Obersnel je Osmanovića v tretje celo oprostil, prav tako soobtoženega Danila Goričana, nekdanjega direktorja podjetja Dom Smreka, o katerem je tožilstvo prepričano, da ga je Osmanović napeljal h kaznivemu dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Danilo Goričan se je smel braniti s prostosti. Na prestajanje triletne zaporne kazni je odšel junija 2018, a so ga po enem mesecu izpustili, ker je vrhovno sodišče pravnomočno sodbo razveljavilo.
Marko Vanovšek

Terjala tri leta zapora

Tožilstvo je podjetnika sprva obremenilo, da sta odgovorna za to, da je bil Dom Smreka leta 2009 z nakupom podjetja OS Metal v lasti Osmanovića - čigar edino premoženje je bila občutno precenjena parcela na Hrvaškem - oškodovan za več kot 20 milijonov evrov. Podjetje Dom Smreka je zemljišče v Orubici zastavilo pri banki LHB Frankfurt (članica skupine NLB), kjer je najelo 10,5 milijona evrov posojila, a ga ni zmoglo odplačevati, zato je zdrsnilo v stečaj. V ponovljenem sojenju in v spremenjeni obtožnici je tožilka Romana Kac očitano škodo znižala na 3,4 milijona evrov. Tudi minuli torek, ko je sodišče sklenilo že tretji krog sojenja, je tožilka v sklepni besedi terjala, naj sodišče oba obtožena obsodi na tri leta zapora. Ker sodišče ni sledilo njenemu predlogu, je napovedala pritožbo, so Večeru potrdili na mariborskem tožilstvu.
Obtožena sta od samega začetka procesa očitke zanikala in odkrito namigovala, da je v prodajo Osmanovićevega OS Metala silila Nova Ljubljanska banka oziroma sta posel organizirala Albin Turk, tedanji direktor poslovnega centra NLB Podravje za velika podjetja, in njegov svetovalec Borut Rataj. O njiju je sicer znano, da sta morala NLB zapustiti prav zaradi širokogrudnega kreditiranja Osmanovićevih podjetij.

Kaj je bil scenarij posla

Osmanović je na sodišču trdil, da je sporno zemljišče našel Rataj in da ga OS Metal od Multiconsult Leasinga ni kupil za zgolj 110.200 evrov, ampak je to vsota, ki jo je uradno nakazal preko bančnega računa, a šele po tem, ko je določenim ljudem izročil tri milijone evrov. Ljudi, ki naj bi bili pobrali milijonske zneske, ni imenoval, o njih je govoril le, da so to neki hrvaški generali. Da je za poslom okrog zemljišča stala NLB, je na sojenju pričala tudi nekdanja Osmanovićeva pravnica Nina Banič. Po njenih besedah se je vse dogajalo v četrtem nadstropju mariborske podružnice, na sestanku je bil večinoma navzoč tudi Rataj, občasno pa Turk. Scenarij posla je bil po njenih navedbah sledeč: Dom Smreka kupi OS Metal, zemljišče v Orubici pa bi od Doma Smreke za 22 milijonov odkupila družba Keter, ki je tam načrtovala postavitev bioplinarne, za kar bi se zadolžila pri NLB. A Keter zaradi finančne krize ni dobil posojila in iz posla ni bilo nič. Ker o tem, da je posel v ozadju dirigirala prav NLB, ni bilo nobenega papirnatega dokaza, Rataj pa je v ponovljenem postopku pričal, da s prodajo zemljišča ni imel ničesar in da zemljišča v Orubici ni videl, obramba sodišča ni prepričala o svojem prav.

"Zapisnik je bančniku odprl spomin"

V tretjem krogu sojenja, za katerega javnost ni več kazala pretiranega zanimanja, pa so se pojavili novi dokazi in zgodil se je preobrat. Odvetnik Mirko Bandelj, ki je Osmanovća branil skupaj z odvetnikoma Majo Praviček in Igorjem Marinškom, je Večeru izjavil, da je k oprostilni sodbi pretehtal zapisnik sestanka bankirjev iz maja 2009, ki je sicer bil v nekem drugem spisu. "Zanj smo izvedeli po naključju, je pa ta dokument bančniku Rataju, ki je v prejšnjih pričanjih izpovedoval, da s prodajo zemljišča ni imel nič, odprl spomin. Ves čas smo trdili, da se je banka zanimala za zemljišče, da je dirigirala posel in da je bil zadaj projekt Keter z bioplinarno. Ta zapisnik je to potrdil," je Večeru izjavil Bandelj. "V to zgodbo sem tako verjel, da če ne bi bilo oprostilne sodbe, bi tudi sam pričel razmišljati, ali se še splača živeti v tej državi. In vse to je potekalo tako samo zato, ker si nihče ni upal zgrabiti bankirjev," je še pripomnil zagovornik. Odvetnik Danijel Planinšec, ki zagovarja Danila Goričana, pa je spomnil, da je obramba v kazenskem postopku dokazala tudi, da v poslovni delež OS Metal, ki ga je kupila Smreka, ni sodilo samo zemljišče v Orubici, pač pa tudi na Hvaru, in da je njegova vrednost čez 1,6 milijona evra. "V stečaju se je to zemljišče v okviru poslovnega deleža nameravalo prodati za 40 tisoč evrov, vendar je obramba to preprečila," se je pohvalil odvetnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta