KRONIKA

Pravnomočna sodba: Duhovnik obsojen na pogojno kazen

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 2003 je bil župnik Andrej Zrim prvič obsojen, zdaj je pravnomočna tudi druga kazen, ki mu je bila izrečena. 
Oste Bakal

Da ni kriv, se je septembra lani na predoobravnavnem naroku branil nekdanji ljutomerski župnik ter dekan ljutomerske dekanije Andrej Zrim. Tožilstvo mu je očitalo kazniva dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, ter kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Začelo se je sojenje na murskosoboškem okrožnem sodišču, ki pa je zaradi vpletenosti mladoletnikov in občutljivosti primera potekalo za zaprtimi vrati. Neuradno smo izvedeli, da naj bi tožilstvo očitalo Zimu, da je nadlegoval ministrantke in mladoletnice pri verouku, tako da jih je med drugim udarjal po zadnji plati, ščipal in žgečkal.

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so po sojenju nekdanjega ljutomerskega duhovnika obsodili zaradi treh kaznivih dejanj kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja in mu izrekli enotno kazen leta dni in osem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. To sodbo je avgusta letos potrdilo tudi mariborsko višje sodišče in je tako pravnomočna. Zahteva za varstvo zakonitosti na pravnomočno sodbo do danes ni bila vložena in ne napovedana.

Velja tudi še cerkvena kazen

Iz Škofije Murska Sobota je v javnost prišla informacija o pravnomočnosti sodbe zoper duhovnika. Glede na njihovo sporočilo je bil škof Peter Štumpf 14. novembra obveščen o tem, da je bil Zrim spoznan za krivega, sodba pa je postala pravnomočna in izvršljiva. "Do izteka kazni civilnega sodišča obsojenega duhovnika velja tudi naložena mu kazen metropolitanskega sodišča v Ljubljani," so zapisali v odzivu. Murskosoboški škof Peter Štumpf je namreč Andreja Zima zaradi "dejanj na ravni nespodobnega vedenja in neprimernih dotikov" aprila 2018 odstranil s položaja. Decembra 2019 pa so na spletni strani Župnije Ljutomer objavili vest, da je bil Zrim na metropolitanskem cerkvenem sodišču in v skladu z navodili kongregacije za nauk vere spoznan za krivega. Z odločitvijo cerkvenega sodišča so mu bili naloženi nekateri ukrepi, "med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija", je bilo razloženo v sporočilu. Če bo naložene mu ukrepe upošteval, bo lahko še naprej opravljal duhovniško službo. Ukrep namreč nima narave kazni, temveč je njegov cilj pokoritev in spodbuda k poboljšanju.

 

V preteklosti že obsojen

Dogajanje v Župniji Ljutomer je dvignilo precej prahu, duhovnik pa se je po izbruhu afere umaknil in se na obtožbe v javnosti ni odzival. Pojavile so se informacije, da se murskosoboški škof ni odzval na prvo prijavo domnevne spolne zlorabe otrok, to pa je bil razlog, da je druga prijava šla na škofovsko konferenco, ki je nato zahtevala umik Zrima iz ljutomerske župnije. Starši so se namreč pritoževali nad njegovim trdim pristopom do otrok pri poučevanju verouka v Ljutomeru.

 

To pa ni prvi kazenski postopek, v katerem je bil nekdanji ljutomerski župnik Andrej Zrim obsojen. V preteklosti, ko je bil župnik v Gornji Radgoni, je že moral sesti na zatožno klop okrajnega sodišča zaradi obtožb o zanemarjanju mladoletne osebe in surovega ravnanja, saj se je pri verouku fizično lotil enega od učencev. Leta 2000 naj bi bil takrat dvanajstletnega fanta udaril po glavi, oklofutal in vrgel na mizo. Obsojen je bil na pogojno zaporno kazen 15 dni s preizkusno dobo treh let.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?