KRONIKA

Po raciji v klubu Havana: Pripor, svoboda, spet pripor in spet svoboda

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
21.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdo iz kluba Havana je 11. januarja poklical policijo in prijavil zlorabo prostitucije, tri dni kasneje se je zgodila racija.
Igor Napast

Pred slabim letom je na Štajerskem odmevala zgodba o policijski raciji v nočnem klubu Havana v Pernici, znanem erotičnih plesalkah in prodajanju spolnih storitev na črno. Policisti so takrat odvzeli prostost lastnici lokala Lei P., njenemu poslovnemu partnerju Vojtehu D. in v nočnem klubu zaposleni natakarici Zorki D.

Na njih je padel očitek, da so vpleteni v trgovino z ljudmi. Nekdo iz lokala je namreč 11. januarja policiji prijavil, da trojica za prostitucijo izkorišča mlade tujke in da so v klubu do njih tudi nasilni. Začela se je urgentna preiskava, že tri dni kasneje, 14. januarja, pa se je v klubu zgodila aretacija. Kriminalisti so vse tri osumljene privedli pred preiskovalno sodnico, ki je 16. januarja zoper njih odredila pripor.

Število žrtev se je s tri zmanjšalo na ena

Presodila je, da pri trojici obstaja nevarnost, da bi s kaznivim dejanjem nadaljevali. In kaj sploh je očitek? Sprva so bili kriminalisti prepričani, da so bile žrtve trgovine z ljudmi tri državljanke Venezuele in Kolumbije, nakar je obveljalo, da gre za zgolj eno oškodovanko, ki naj bi jo bil v Slovenijo v dogovoru z Leo P. povabil Vojteh D. Preko posrednika Mitje R. je domnevna žrtev trgovine z ljudmi pripotovala v Slovenijo, nastanili so jo v klubu Havana, ona pa se je morala tam prostituirati. Potem ko je policija v klubu izvedla racijo, so oškodovanko namestili v krizni center.

Po zatrjevanju tožilstva je 71-letni Vojteh D. pri izkoriščanju prostitucije sodeloval na način, da je oškodovanki on kupoval kondome za prostituiranje, ona pa ni smela sama sprejemati odločitev, kdaj in kam bo šla, s kom se bo družila in s kom bo imela spolne odnose. Lea P. naj bi bila tista, ki je oškodovanko soočila s tem, da bo v klubu delala kot plesalka in da bo prodajala spolne storitve, od česar bo sicer prejemala del plačila, vendar šele po tem, ko bo vrnila dolg 1500 evrov, kar je lastnica kluba izračunala kot strošek, ki ga je imela z žrtvijo.

Kot zatrjuje tožilstvo, so osumljeni zlorabili oškodovankin podrejeni in odvisni položaj, saj so izkoristili njeno ranljivost zaradi slabih socialnih in ekonomskih razmer, v katerih je živela v domovini, ter njen strah pred izgubo vizuma in pred policijo zaradi uživanja marihuane.

Zagovorniki so se zoper sklep o priporu pritožili in zunajobravnavni senat prepričali, da pri trojici ne obstaja ponovitvena nevarnost, zato so priprti 19. januarja smeli na prostost. Ker je ta sklep postal pravnomočen, se tožilstvo zoper njega ni moglo pritožiti, je pa ubralo drugo pot. Ko je preiskovalna sodnica zoper osumljene razpisala narok, namenjen presojanju o tem, ali bo zoper njih uvedla sodno preiskavo, je tožilec Jože Levašič okrožnemu sodišču v Mariboru posredoval ponovni predlog za odreditev pripora zoper lastnico lokala in njenega poslovnega partnerja.

Še drugič v pripor

Preiskovalna sodnica je Vojteha D. in Leo P. na zaslišanje povabila 24. februarja. Vabilu sta se odzvala, po zaslišanju pa doživela šok, saj ju je sodnica šele obvestila, da "zdaj sledi še priporni narok za oba". Kot že prvič, je preiskovalna sodnica tudi na drugem pripornem naroku sledila predlogu tožilstva (od Levašiča je primer prevzel tožilec Izidor Rojs) in presodila, da pri obeh osumljenih obstaja ponovitvena nevarnost, zato z zaslišanja na sodišču nista odšla domov, ampak direktno v pripor.

Oškodovanko, ki se je morala prostituirati v klubu, so po policijski operaciji namestili v krizni center.
Igor Napast

Zagovornika Rok Berden (brani Vojteha D.) in Sašo Petek (zagovarja Leo P.) se nista vdala. Na sklep o odreditvi pripora sta se ponovno pritožila in zunajobravnavni senat se je strinjal z njima, da pri obdolženih ne obstaja nikakršna ponovitvena nevarnost. "Preiskovalna sodnica je nekritično sledila zavajajočim izvajanjem državnega tožilstva, ki poskuša z obilico nerelevantnih trditev prikriti pomanjkanje vsebine, pri tem pa zanemari odgovornost, ki mu jo kot državnem organu nalaga zakon o kazenskem postopku in svoj subjektivni odnos do predmetne zadeve celo prezrcali na zunajobravnavni senat, ki je že ob prvem odločanju o utemeljenosti pripornih razlogov ugotovil, da ni izkazan utemeljen sum, da bi osumljeni storili očitano jim kaznivo dejanje," je bil senat v sklepu oster do predlagatelja pripora. Četrtega marca sta tako Vojteh D. in Lea P. spet smela na prostost, čez dober mesec pa izvedela celo, da se jima skupaj z osumljeno Zorko D. obeta, da zaradi trgovine z ljudmi sploh ne bodo sedli na zatožno klop.

Devetnajstega aprila je namreč zunajobravnavni senat presodil, da so očitki kriminalistov in tožilstva zoper osumljene pretrhli in zato ni razlogov, da bi sodišče zoper njih uvedlo preiskavo. Tožilstvo seveda nikakor ni moglo pristati na to. Sledila je pritožba zoper sklep zunajobravnavnega senata pritožilo in pet mesecev kasneje - 21. septembra - so višji sodniki v Mariboru pritrdili tožilstvu in odločili, da se sodna preiskava zoper trojico uvede. Tožilstvo jim očita sodelovanje pri kaznivem dejanju trgovine z ljudmi, ki med drugim določa, da kdor zaradi izkoriščanja prostitucije ali drugih oblik spolnih zlorab prevzame, nastani, prepelje osebo oziroma z njo kako drugače razpolaga ali jo nadzira, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let in denarno kaznijo, četudi se je ta oseba z vsem strinjala in pristala na izkoriščanje za prostitucijo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?