zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

KRONIKA

Obžaloval umor žene in družinsko nasilje in bil obsojen na 20 let zapora

Urška Polanc Urška Polanc
06.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Pevec ni hotel sprejeti dejstva, da se želi žena ločiti od njega.
Urška Polanc

Da iskreno obžaluje svoje kruto dejanje, za katerega ni opravičila, ter da bi storil vse, da bi lahko zavrtel čas nazaj, je obdolženi Robert Pevec včeraj povedal na predobravnavnem naroku na slovenjgraškem okrožnem sodišču, potem ko je potrdil, da je k sklenitvi sporazuma pristopil prostovoljno in tako priznal dve kaznivi dejanji, za kateri je prejel enotno kazen dvajset let zapora. Žal mu je tudi za trpljenje družine in njegovih otrok.

Državno tožilstvo je tako z Robertom Pevcem sklenilo sporazum o priznanju krivde za umor v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti kot tudi kaznivega dejanja nasilja v družini. Temu, da je na dan tragedije, 7. maja letos, stopil v stanovanjsko hišo v Dravogradu kljub pripovedi približevanja, je botrovalo hudo ljubosumje. Pevec namreč ni bil pripravljen sprejeti dejstva, da se želi Sabina Pevec ločiti od njega, si urediti življenje in da že vstopa v zvezo z drugim moškim. Ob tem se je počutil osramočenega pred zunanjim svetom in je živel z občutkom, da zaradi tega izgublja svojo veljavo in identiteto, vso krivdo za nastalo situacijo je pripisal njej, nanjo pa tudi fokusiral svojo jezo in agresijo.

Naslednji dan je v bolnišnici umrla

Okoli 20.30 zvečer se je tiho približal kopalnici, kjer se je žena že slekla, da bi se uredila pred spanjem. Da je prišel v hišo, ni zaznala, zato jo je popolnoma nepripravljeno nanj presenetil in se začel prerivati z njo, jo z dlanmi in pestmi udarjal v predele glave, jo večkrat prijel za glavo in z njo udarjal ob trdo ravno površino. S pestjo, kolenom ali nogo jo je udarjal tudi v spodnji del trebuha, pritiskal na prsti koš, nazadnje pa jo je z rokami prijel za vrat in jo najmanj dve minuti davil, dokler ni ugotovil, da je nehala dihati in ne kaže več znakov življenja. Zaradi čustvenega pritiska, besa in jeze, gneva, odvisnosti od alkohola in depresivne epizode je bila njegova zmožnost razumeti pomen svojega ravnanja bistveno zmanjšana.

Povzročil ji je okoli 30 poškodb, kot posledico nezadostne prekrvavitve in pomanjkanja kisika v možganih ob močnem stiskanju v sprednjem delu vratu pa ji je povzročil hudo oteklino možganov, zaradi česar so ji odpovedale možganske funkcije. Kljub zdravniški oskrbi je naslednji dan umrla na oddelku intenzivne nege v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Pevec je priznal še očitek kaznivega dejanja nasilja v družini, v družinski skupnosti je z ženo ravnal grdo, ponižujoče, jo zalezoval in pretepal.

Urška Polanc

Skrb za otroka prevzeli stari starši

"Sklenjen je bil sporazum na pobudo pooblaščenke obdolženca, z vsebino sporazuma smo lahko kar zadovoljni. Gre za 20-letno zaporno kazen, v katero sta vključeni dve kaznivi dejanji, in sicer umor, storjen v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, in nasilje v družini, za katero je bila obdolžencu določena kazen enega leta zapora in potem enotna kazen 20 let zapora. Razlogi, da smo sklepali sporazum, so v tem, da če stranka izrazi takšno željo, je treba temu ugoditi - če se seveda da uskladiti in priti skupaj o dogovorjenih kaznih.

Pred sklepanjem sporazuma je bila pregledana tudi sodna praksa. Kazni za podobna ravnanja so izrečene v razponu od 16 let do 25 let zapora, a po izvedenih sojenjih. Ko pa se sklepa sporazum, se predvideva, da se dogovarja za nekoliko nižjo kazen, in sicer okrog 80 odstotkov kazni, ki bi bila sicer izrečena po izvedenem sojenju. To so bili osnovni motivi in razlogi za to kazen, kakšna je bila dogovorjena in izrečena," je za medije pojasnila okrožna državna tožilka Branka Brinar.

Da obdolženi dejanje iskreno obžaluje, sam pa potrebuje podporo, saj je potem, ko se je zavedal, kaj je storil oškodovanki in otrokoma, načeto tudi njegovo psihično in fizično zdravje, je v izjavi po izrečeni sodbi dejala zagovornica Irma Pavlinič Krebs, ki ga je branila po uradni dolžnosti.

"Kot je povedal danes, ni opravičila za to, kar je storil, da bi rad čas premaknil nazaj, pa ga ne more, lahko zgolj prevzame odgovornost za to in izreče iskreno sožalje in obžalovanje svojima sinovoma in obema družinama, ki danes trpita," je dodala. Pevec, ki je od storitve kaznivega dejanja v priporu, bo na prestajanje kazni odšel predčasno, pred pravnomočnostjo sodbe. Na predobravnavnem naroku je bila prisotna tudi po uradni dolžnosti določena pooblaščenka dveh mladoletnih otrok, odvetnica Staša Ternik Krištofelc. V zvezi s premoženjskopravnim zahtevkom, ki ga je priglasila iz naslova nepremoženjske škode, zadeve urejajo tudi s pomočjo centra za socialno delo. Po tragičnem dogodku za mladoletna otroka skrbita stric in babica.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?