NPU s predkazenskim postopkom zaradi nezakonite proizvodnje tobačnih izdelkov

STA, A.L.
16.03.2023 07:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vodi predkazenski postopek zoper več fizičnih oseb, ki so v okviru mednarodno organizirane hudodelske združbe na območju Slovenije vodile skriti obrat za proizvodnjo tobačnih izdelkov. Združbo sumijo, da si je pridobila protipravno premoženje v višini 730.000 evrov, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Po navedbah policije je NPU v predkazenskem postopku sprva ugotovil več dobav predhodnih sestavin za izdelavo cigaret, pri čemer so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da so se dobave predhodnih sestavin nanašale na vzpostavljanje oz. delovanje nezakonitega obrata za proizvodnjo neobdavčenih tobačnih izdelkov. Postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, osumljence pa preiskovalci bremenijo s kaznivim dejanjem davčne zatajitve, so pojasnili.

V okviru izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov, mednarodnega sodelovanja in s hišnimi preiskavami so preiskovalci NPU ugotovili, da je bilo v skritem obratu izdelanih najmanj 2,64 milijona kosov cigaret, ob tem pa so zasegli še vsaj 816 kilogramov rezanega tobaka, 1392 kilogramov tobačnih listov in 425 kilogramov že narejenih cigaret, ki niso pakirane v škatlice.

Osumljenci so se po navedbah Generalne policijske uprave tako izognili plačilu trošarin in davka na dodano vrednost ter si pridobili protipravno premoženjsko korist v višini približno 730.000 evrov. Policisti so zasegli še skupno 170.000 evrov gotovine, celotno strojno proizvodno linija za izdelavo cigaret ter vse potrebne pripomočke in opremo za izdelavo cigaret ter štiri priklopna vozila.

V zaključni akciji je sodelovalo 40 preiskovalcev NPU, kriminalisti Policijskih uprav Novo Mesto in Ljubljana ter uslužbenci Finančne uprave RS - sektorja za preiskave, so še pojasnili na Generalni policijski upravi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?