Hude poškodbe: Nekdanji boksar od zadaj napadel moškega, ki je pred blokom odnašal smeti

Tina Jereb, Dnevnik
28.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obdolženi je kaznivo dejanje torej storil v stanju neprištevnosti in zato po zakonu zanj ne more odgovarjati.
Andrej Petelinšek

Diplomirani inženir strojništva Boris M. iz Kranja je veljal za zglednega in perspektivnega športnika, poklicnega boksarja brez kazenske kartoteke. Pred šestimi leti je doživel hudo prometno nesrečo, začele so se pojavljati psihične težave. Zdravil se je v ustrezni ustanovi, a je opustil zdravljenje z zdravili. Potem pa se je zgodilo skoraj najhujše. Brez kakršnegakoli razloga je hudo napadel naključnega mimoidočega.

Sodišče prekvalificiralo očitek

Kot je v obtožnici zapisala kranjska tožilka Sabina Perko, je Boris M. 13. novembra lani hotel vzeti življenje moškemu iz soseščine, medtem ko je ta med bloki odnašal smeti v zabojnik. Napadel ga je od zadaj in ga z močnimi udarci popolnoma ohromil. Vsaj trinajstkrat ga je s pestmi močno udaril v glavo, prsni koš in druge dele telesa, zaradi česar je žrtev utrpela hude telesne poškodbe. Perkova je prepričana, da je obdolženec s pretepom nehal šele po intervenciji mimoidoče priče, ki je zagrozila, da bo poklicala policiste. Ko so Borisa M. 25. novembra na njegovem domu z namenom, da bi opravili hišno preiskavo, obiskali policisti iz specialne enote, jim je obdolženi skušal to s silo preprečiti. Po besedah tožilke ni upošteval ukazov policistov, ampak jih je odrival in močno udarjal po njihovih ščitih, pri tem pa glasno in nerazumno vpil. Specialci so ga stežka obvladali šele po tem, ko so mu uspeli zvezati roke in noge. Tožilstvo mu je torej očitalo kaznivo dejanje poskusa uboja.

Obdolženega je seveda pregledal tudi sodni izvedenec s področja psihiatrije dr. Peter Pregelj. Povedal je, da je M. že pred očitanimi dejanji trpel za paranoidno shizofrenijo. "V času obravnavanih dogodkov je bila pri obdolžencu zaradi opustitve psihiatrične terapije prisotna akutna epizoda, zaradi katere je bila odpravljena njegova sposobnost razumevanja dogodkov," je pojasnil Pregelj. Obdolženi je kaznivo dejanje torej storil v stanju neprištevnosti in zato po zakonu zanj ne more odgovarjati. Sodišče ga ne more in ne sme poslati v zapor, pač pa je sodnica Polona Kukovec zgolj izrekla ukrep obveznega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi, konkretno v enoti forenzične psihiatrije v Mariboru. Še prej pa je očitek tožilstva, da je šlo za poskus uboja, prekvalificirala v povzročitev hudih poškodb, kar bi imelo sicer lahko vpliv pri izreku kazni zapora, v tem primeru pa na izrek obveznega zdravljenja ta podrobnost seveda ne vpliva.

"Nisem mu nameraval vzeti življenja"

V svojem zagovoru je obdolženi sicer povedal, da je pred očitanimi dejanji ostal brez službe in je bil v tistem času zelo obremenjen. "Nisem imel namena ubiti te osebe, ampak sem hotel s pretepom človeku dopovedati, da me moti, kar se mi je takrat dogajalo. S pretepom sem odgovoril na svoje nelagodne občutke," je pojasnil. Dodal je, da je s pretepom sam prenehal - ko je menil, da je svoj cilj dosegel, in ne zato, ker je posredovala priča. Glede napada na specialce je povedal, da sprva ni vedel, da gre za policiste, ki so želeli opraviti hišno preiskavo, ter da so slednji vpili drug čez drugega in vdrli v njegovo stanovanje. "Imel sem vsega 'poln kufer'. Če bi mi lepo povedali, zakaj gre, bi sodeloval," je na kranjskem sodišču zatrdil obdolženec.

"Zadovoljna sem, da je senat spoznal, da je obtoženi storil očitana kazniva dejanja, a bom zaradi prekvalifikacije obtožbe po preučitvi sklepa, ki ga bo izdalo sodišče, vseeno razmislila glede pritožbe,« je po zaključnih besedah sodnice povedala tožilka Sabina Perko.

S prekvalifikacijo, ki jo je tudi sam predlagal sodnici, pa je bil zadovoljen zagovornik obdolženega Tomaž Skubic. Kljub temu, da si je prizadeval za ambulantno zdravljenje svojega klienta, ki naj bi si želel čim prej najti novo zaposlitev in si urediti življenje, je povedal, da bo še razmislil glede pritožbe. Varnostni ukrep za Borisa M. bo trajal najmanj šest mesecev in največ pet let, na vsake pol leta bodo namreč sledile nove presoje izvedencev o njegovem duševnem zdravju.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta