Član kavaškega klana je bil študent prava

Damijana Žišt Damijana Žišt
28.12.2022 06:49
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blaž Kadivec in njegov zagovornik Miha Šošić sta sodišče včeraj kar tri ure prepričevala, kateri dokazi so po njunem mnenju nezakoniti. 
Damijana ŽIŠT

"Krivde ne priznavam," je na današnjem predobravnavnem naroku pred sodnikom Tomažem Bromšetom na ljubljanskem okrožnem sodišču izjavil 27-letni Domžalčan Blaž Kadivec, eden od pomembnih domnevnih članov hudodelske združbe slovenske celice kavaškega klana, ki naj bi bila na veliko trgovala z drogo. Kadivec, ki so ga iz celjskega pripora pripeljali pravosodni policisti, varovanje pa so izvajali do zob oboroženi policijski specialci, je v priporu šele od letošnjega maja. Pred tem je bil na begu, a je v Španiji padel v roke policiji. V kazenskem procesu nekdanjega študenta pravne fakultete, ki študija ni zaključil, brani odvetnik Miha Šošić.

Sojenje se bo začelo 24. januarja

Sodnik Bromše je opravil narok še za Elvisa Kolenovića in Slađana Karimovića, ki očitkov prav tako nista priznala. Tudi onadva nista priznala krivde, zato se bo vsem trem začelo sojenje po rednem postopku, to bo predvidoma 24. januarja.

Tožilstvo Blažu Kadivcu, mlajšemu bratu Klemna Kadivca, domnevnemu vodji slovenske celice kavaškega klana, očita, da je imel v združbi dve pomembni vlogi: nabavljal je kriptirane telefone in jih izročal članom združbe, da so lahko medsebojno komunicirali, in skrbel tudi za prevoz denarja od prodaje droge ali za njen nakup. Če bi bil krivdo danes priznal, bi tožilstvo zanj terjalo osem let in pol zapora in 30 tisoč evrov, a kot rečeno, se s tožilstvom ni hotel pogoditi.

Dvaintridesetletnemu Kranjčanu Kolenoviću tožilstvo očita, da je v združbi opravljal naloge voznika, koordinatorja voznikov kurirjev, ki so prenašali drogo ali denar. Če bi krivdo  priznal, bi tožilstvo zanj predlagalo sedem let in pol zapora in denarno kazen 14 tisoč evrov. Štiriintridesetletni Ljubljančan Karimović je bil po trditvah tožilstva član podcelice slovenskega dela kavaškega klana (celica 2), ki jo je vodil Luka Arapović, ki je še vedno na begu. Opravljal je naloge kurirja, prevzemal je drogo, skrbel za njeno prenašanje oziroma oddajo droge in denarja. Če bi krivdo na predobravnavnem naroku priznal, bi tožilstvo zanj predlagalo tri leta in pol zapora in stransko kazen štiri tisoč evrov.

Za obrambo najbolj sporen skesanec

Najdlje se je zavlekel narok za Kadivca. Običajno predobravnavni naroki za obtoženega ne trajajo niti eno uro, v njegovem primeru pa je trajal kar tri ure, za kar je poleg izjemno preciznega odvetnika Šošića poskrbel tudi Kadivec sam. "Izločiti je treba komunikacijo sky, ki jo je preiskovalna sodnica v tem primeru pridobila od francoskih pravosodnih organov in se nanaša na nekatere obtožene v tem primeru. Znano je, da so francoska, belgijska in nizozemska policija pridobile podatke s strežnikov, kjer se je prenašala komunikacija​ sky. Vendar je šlo za masovno prenašanje podatkov, v katero je bilo vključenih 70 tisoč oseb, prestreženih je bilo več sto milijonov sporočil med njimi, vendar brez sodnih odredb zoper posamezne uporabnike komunikacije​ sky, kar po naši zakonodaji ni dopustno. Prav tako nimamo podane verige preverljivosti teh dokazov, nimamo podatkov, ali so bili pridobljeni v skladu s francosko zakonodajo in ali so v skladu s slovensko zakonodajo in ustavo," je na sporen dokaz opozoril odvetnik Šošić in predlagal tudi izločitev vseh dokazov, ki jih je policiji predal skesanec Darko Nevzatović, eden od ustanoviteljev slovenske celice kavaškega klana, ki si je kasneje premislil in prešel na drugo, policijsko stran.

"Omenjeni je 27. maja 2020 podal prvo ustno kazensko ovadbo in v njej je močno obremenil preostale osumljene in tudi sebe. Policiji je predal tudi fotografirane zaslone komunikacije​ sky, kar je zbral nezakonito. Ni nam znano, ali je s tožilstvom sklenil kakšen sporazum o priznanju krivde, dejstvo pa je, da je do podaje kazenske ovadbe omenjeni izvrševal kazniva dejanja in to tudi nadaljeval, ko je 12. junija 2020 postal tajni delavec policije. Tudi takrat je fotografiral zaslone komunikacije​ sky, to pa je počel brez odredbe, zato so tudi ti dokazi nezakoniti," je advokat argumentiral svoj predlog. Tudi Kadivec se je zelo dobro pripravil na narok in na sodišču v pravnem jeziku, ki se ga je očitno dobro naučil v štirih letih študija, razlagal, zakaj je veliko dokazov v spisu nezakonito.

Tožilec Jože Levašič je predlogom obrambe po izločitvi zbranih dokazov nasprotoval, saj so po njegovem prepričanju vsi zakoniti, tudi komunikacija sky​. "Pridobljena je bila na podlagi odredb francoskih sodnikov, Slovenija pa jih je pridobila od njih," je razložil.

Predobravnavni naroki se nadaljujejo 4. januarja, ko bo na zatožno klop sedel tudi prvoobtoženi Klemen Kadivec.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?