zadnje objavljene

pogledi

več
Paola Subacchi, profesorica mednarodne ekonomije na londonski univerzi Queen Mary Global Policy Institute, Project Syndicate

mnenje

več

Afera smejalni plin: "Zaplet" s cevkami vzel dve življenji

Ana Cukijati
16.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Orel, Vinko Jazbec (prvi in drugi z leve) in Damjan Gril (prvi z desne) so danes podali svoje zagovore, Igor Zabret (drugi z desne) pa je krivdo pred dnevi priznal.
Leo Caharija

Napačno priklopljene cevi za kisik in dušikov oksid (smejalni plin) so v začetku leta 2016 terjale dve življenji, tri pa so bila ogrožena. Napaka se je zgodila pri opremljanju novega urgentnega centra šempetrske bolnišnice konec leta 2015. Trije obtoženi so včeraj vnovič zatrdili, da se ne čutijo krive zanjo, a jo vsi globoko obžalujejo.

Opozarjajo na izvajalca

"Izvajalec, ki je bil zadolžen za instalacije, je bil Medicop," je na vprašanje, kdo je priključil stativ na medicinske pline, odgovoril Damjan Gril iz Savinjske doline, direktor družbe Dagri Inženiring. Novogoriško tožilstvo mu očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, ker za družbo Medicoengineering ni opravil montaže in priklopov stropnih stativov na obstoječo strojno inštalacijo medicinskih plinov, priklopov pa ni niti testiral. "Nihče me ni obvestil o testiranju, zapisnika o preizkusu nisem terjal. Vse sem izvedel kasneje iz medijev, ko so ugotovili napako. Za njeno odpravo je bil zadolžen Medicop," je še pojasnil Gril.

"Zadolžen sem bil za nadzor gradbenih del, delavci družbe Medicop, ki ima vse certifikate za to, pa so bili pooblaščeni za montažo in priklop medicinske opreme - tudi za instalacijo medicinskih plinov," je opisal inženir strojništva Marjan Orel iz Tomaja. Z odločbo družbe Elite je bil imenovan za odgovornega nadzornika strojnih inštalacij, na objektu pa, po ugotovitvah tožilstva, pri nadzoru kakovosti izvedenih strojnih inštalacij ni preveril, ali je priklop stropnega stativa na centralno napeljavo medicinskih plinov izvedel pooblaščeni in usposobljeni izvajalec proizvajalca tega stativa (družbe Maquet).

"O preizkusu nisem bil obveščen, sicer bi se ga udeležil. Stativi so del medicinske opreme in zanje mora preizkus po zakonu - še pred začetkom dela - zagotoviti uporabnik, torej bolnišnica. Mediji so sicer pisali, da je konec leta 2015 uporabnik preizkušal opremo, a napake ni ugotovil," je še pojasnil in dodal, da je bil Medicop pooblaščen za nadzor razvoda za pline tudi pri drugih bolnišnicah.

Medicinska oprema ne sodi h gradbenim delom

"Za nadzor nad dobavo in montažo medicinske opreme bi moral uporabnik angažirati strokovno osebje. Na to smo jih večkrat opozorili," pa je povedal Vinko Jazbec, inženir gradbeništva iz Preserij pri Komnu, ki je bil odgovoren za nadzor gradbenih del od 1. julija 2015 do konca oktobra 2015. Kot med drugim izhaja iz obtožnice, ni opravil nadzora nad kakovostjo izvedenih gradbenih del in nadzora nad izvajanjem del po projektni dokumentaciji. "V celoti zavračam očitke tožilstva," je med drugim dejal. "Za nadzor opreme in priključkov nisem bil imenovan niti strokovno usposobljen. Medicinska oprema ne sodi h gradbenim delom," je poudaril. Tožilstvo Orlu in Jazbecu očita povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti.

Spomnimo - pri gradnji novega urgentnega centra šempetrske bolnišnice je bil Kolektor Koling odgovoren za izvedbo strojnih inštalacij in strojne opreme, vključno s testiranji, izvedbo obrtniških del in izvedbo vgradnje medicinske opreme. Kot navaja tožilstvo, bi vgradnjo stropnih stativov moral izvesti Medicoengineering, družba, ki je pooblaščeni zastopnik družbe Maquet za slovensko tržišče.

Vgradnjo stropnih stativov je izvedla družba Dagri inženiring - brez priklopa na centralno inštalacijo medicinskih plinov in brez obveznih testiranj. Izvedbo inštalacij medicinskih plinov, vključno s testiranji, je izvajal Medicop. Ta je priklope stropnih stativov na instalacijo medicinskih plinov - po ugotovitvah tožilstva - nepooblaščeno izvedel 9. septembra 2015. Družba Elita pa je opravljala strokovni gradbeni nadzor.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?