Afera Dom Smreka: Samid Osmanović bo terjal odškodnino zaradi pripora

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
05.09.2020 06:00

Pravnomočnost epiloga v kazenskem procesu zoper poslovneža Samida Osmanoviča in Danila Goričana, ki sta bila februarja letos oproščena očitka o astronomskem oškodovanju družbe Dom Smreka, je prehitelo zastaranje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je slišal, da sme po več kot dveh letih zapustiti pripor, je Samid Osmanović od sreče objel prevajalca. 
Sašo Bizjak

Štajersko-bosanski poslovnež Samid Osmanović, ki ga je mariborska sodnica Barbara Nerat zaradi afere Dom Smreka leta 2015 obsodila na rekordno kazen na področju gospodarskega kriminala, kar devet let zapora, nakar mu je sodnik Danilo Obersnel v ponovljenem sojenju kazen za trikrat skrajšal, februarja letos pa ga v tretjem sojenju nepravnomočno oprostil, je ta teden dobil podlago za tožbo proti državi. Nadejal se je, da bo dočakal pravnomočnost oprostilne sodbe, a ni dobil tega zadovoljstva. Očitka tožilstva je sicer res pravnomočno opran, vendar zato, ker je kazenski pregon zastaral, še preden so višji sodniki odprli vsebino tožilske pritožbe.

Več kot dve leti je bil priprt

Več kot dve leti je bil Osmanović v priporu, ki se je zdaj, ko ni bil spoznan za krivega, izkazal kot nezakonit, kar pomeni, da mu pripada (vsaj) odškodnina zaradi tega. Preverili smo, ali bo pravico izkoristil. "Tale hec ne more biti zastonj. Šest let je trajalo, da smo dokazali, kar se je videlo že na prvi pogled, torej da je bil kazenski pregon zoper Osmanovića neutemeljen," je vložitev odškodninske tožbe proti državi napovedal njegov odvetnik Mirko Bandelj. Ali bo tožil samo zaradi pripora ali zaradi kazenskega pregona in s tem povezanih morebitnih posledic, Bandelj včeraj ni hotel razpravljati, povedal je le, da Osmanović ne bo zahteval "nekih hudih zneskov, kot to počnejo znani v še bolj odmevnih primerih". Spomnimo, da Osmanović na zatožni klopi ni sedel sam. Sodili so mu skupaj z Danilom Goričanom, nekdanjim direktorjem Doma Smreka, o katerem je tožilstvo v spremenjeni obtožnici trdilo, da ga je Osmanović napeljal h kaznivemu dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Postopek je zastaral tudi zoper njega.

Danilo Goričan se je smel braniti s prostosti. Na prestajanje triletne zaporne kazni je odšel junija 2018, a so ga po enem mesecu izpustili, ker je vrhovno sodišče pravnomočno sodbo razveljavilo. 
Marko Vanovsek

Nihče ni upal zagrabiti bankirjev

V tretjem krogu sojenja je obramba sodniku Obersnelu dala na mizo nove dokaze, med drugim zapisnik sestanka bankirjev iz maja 2009, ki je po besedah Osmanovićevega zagovornika potrdil zatrjevanje obrambe, da je bila prodaja OS Metala zahteva Turka in Rataja. "Ta zapisnik je bil v nekem drugem sodnem spisu, zanj smo izvedeli po naključju, je pa ta dokument bančniku Rataju, ki je v prejšnjih pričanjih izpovedoval, da s prodajo zemljišča ni imel nič, odprl spomin. Ves čas smo trdili, da se je banka zanimala za zemljišče, da je dirigirala posel in da je bil zadaj projekt Keter z bioplinarno. Ta zapisnik je to potrdil, dokler nismo sami sodišča opozorili nanj, pa je to potekalo tako, kot je, in to samo zato, ker si ni nihče upal zagrabiti bankirjev," je bil ob izreku oprostilne sodbe oster ljubljanski odvetnik Bandelj, ki je obrambo za Osmanovića pripravljal skupaj z mariborskima kolegoma Majo Praviček in Igorjem Marinškom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta