zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Koroška

Koroška: Ponekod dražje kopanje, a kopališč zaradi dražjih energentov ne bodo zapirali

Jasmina Detela Jasmina Detela
22.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Ljubitelji vode in vodnih športov se tudi v jesensko-zimskem času odločajo za rekreacijo. Na Koroškem imajo rekreativci od letos na voljo dve možnosti, saj se je zimskemu bazenu na Ravnah na Koroškem, kjer je tudi letno kopališče, letos poleti pridružil še zimsko-letni bazenski kompleks Aqualatio v Slovenj Gradcu. Tudi na pobudo nekaterih bralcev smo preverili cene vstopnic pokritih bazenov. Ugotovitve kažejo, da boste za enkratno oziroma celodnevno vstopnico največ denarja odšteli na Ravnah na Koroškem, kar 10,50 evra, kjer vodilni sicer izpostavljajo nekoliko višjo temperaturo bazenske vode. Za primerjavo naj navedemo, da je v bližnjem Slovenj Gradcu plavanje skoraj za polovico cenejše, podobno velja tudi za Velenje in Celje.

Ravne: Vstopnice dražje že od maja

Zanimalo nas je tudi, kako se upravljavci javnih kopališč soočajo s podražitvami energentov in kako so oziroma bodo te vplivale na cene vstopnic. Na Ravnah na Koroškem so na naše vprašanje, zakaj tako visoka cena vstopnice, pojasnili, da je Zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (ZKŠTM) Ravne na Koroškem že letos spomladi, po prejetju prvih informacij o podražitvi energentov, podal predlog o dvigu cen na svet zavoda, kjer je bil maja letos tudi potrjen. Vstopnice so podražili z 9 evrov na 10,5 evra. "Udobna temperatura vode, ki je v našem bazenu 30 stopinj Celzija, zahteva tudi dodatno energijo, kar pa predstavlja strošek. Glede na napovedane in realizirane dvige cen dobaviteljev nismo znižali temperature vode, kar bi lahko bila ena od možnosti. Da so bili ukrepi pravilni, vidimo tudi po obisku, saj število obiskovalcev narašča," pojasnjuje direktor ZKŠTM Dejan Pandel. Od začetka septembra do sredine novembra so zabeležili 21.466 obiskovalcev, v enakem obdobju lani jih je bilo 19.123. Energenti, ki jih uporabljajo, so elektrika, sanitarna topla voda in daljinsko toplotno omrežje. Glede na preteklo sezono so se podražili za dobrih 40 odstotkov. Oktobra lani so namreč za energente odšteli 13.051,85 evra, oktobra letos pa 18.370,21 evra. Prav tako za okoli 40 odstotkov so se podražili tudi materiali za pripravo kakovostne kopalne vode, higienski materiali ... Sprejeli so tudi nekatere ukrepe za varčevanje z energijo, med drugim so na objektih in upravi zmanjšali temperaturo prostorov. In kako naprej? Dodatnih podražitev ne načrtujejo, saj so, kot poudarja Pandel, ukrepe izvedli v pravem času in preprečili negativne finančne posledice za delovanje zavoda. V primeru nadaljnjih drastičnih podražitev energentov bodo vse skupaj predebatirali s svetom zavoda ZKŠTM in ustanoviteljico, občino Ravne na Koroškem, ter sprejeli ustrezne ukrepe za nadaljnjo obratovanje. O zapiranju bazena zaradi visokih stroškov energentov, kot se to dogaja ponekod v Evropi, denimo v Franciji, ne razmišljajo. Bo pa pomoč države nujno potrebna.

Kopališče Aqualatio Slovenj Gradec je dobro obiskano.
Jasmina Detela

V Slovenj Gradcu, kjer odrasli za vstopnico odštejejo šest evrov, o podražitvah še ne razmišljajo. Se pa zavedajo, da bodo cene energentov v prihodnjem letu med drugim oblikovale tudi cene. Primarno ogrevanje se pri njih izvaja prek toplotne črpalke. Stroški energentov so se dvignili toliko, kolikor so se povečali stroški energentov vseh gospodarskih subjektov v državi. Tudi pri njih na temperaturo vode in zraka zvišanje cen energentov ne vpliva. "Tudi ob normalnih cenah energentov bi bili temperatura vode in zraka enaki, to je 28 stopinj Celzija. Temperatura je primerna glede na dejavnost bazenskega kompleksa oziroma še nekoliko višja, kot je običajna v takšnih kompleksih. Gre namreč za plavalni in ne termalni bazen. Po normativih za plavalne bazene je voda v njih ogreta med 24 in 27 stopinjami Celzija," pojasnjujejo pri Mestni občini Slovenj Gradec, kjer pravijo, da varčujejo oziroma z bazenskim kompleksom gospodarno ravnajo. Ves čas sproti optimizirajo delovne procese in spremljajo porabo po posameznih parametrih energentov. Pozorni so tudi na vse tiste aktivnosti, ki jih lahko za učinkovitejše gospodarjenje z objektom izvajajo zaposleni in obiskovalci. V objektu so nameščeni senzorji za ugašanje luči, vklopi in izklopi večjih porabnikov energentov so avtomatsko nastavljeni po najbolj optimiziranih urnikih posamezne aktivnosti v objektu. Zunanje bazene pokrivajo s ponjavami, notranji bazen pa zaradi energetsko učinkovite grajene zgradbe tega ne potrebuje. Kot zatrjujejo, se splošne podražitve ne odražajo pri obisku bazena. "V jesenskem času ne beležimo nižjega obiska, prav tako ne povpraševanja po storitvah. Prav nasprotno. Povečuje se število obiskovalcev pri vseh aktivnostih, ki so v tem času aktualne," so zapisali pri mestni občini. Od letošnjega julija, ko so kompleks odprli, so zabeležili okoli 15 tisoč obiskovalcev.

Tudi v Velenju obisk (ostaja) dober

Tudi v Bazenu Velenje cen vstopnic v aktualni sezoni niso povišali. "Razlog je, da v času dviga cen energentov počakamo, da se trg umiri. Analiza po zaključku zimske sezone bo pokazala, ali bo sploh treba in za koliko dvigniti cene vstopnic," so zapisali pri Mestni občini Velenje. Za ogrevanje zraka uporabljajo sistem daljinskega ogrevanja, ogrevanje vode se izvaja delno tudi s toplotno črpalko. Ocenjujejo, da se je glede na lansko sezono ogrevanje podražilo za okoli 33 odstotkov, kar pa se ne odraža na temperaturi vode in zraka v bazenu. Temperatura vode v plavalnem bazenu ostaja 27 stopinj Celzija, zraka pa 28 stopinj Celzija, v malem bazenu pa je temperatura vode 31, zraka pa 32 stopinj Celzija. Varčujejo na način, da so skrajšali čas odpiranja in zapiranja drsnih vrat pri vstopu v mali in veliki bazen. Pri tem opomnijo, da je bil bazen pred tremi leti energetsko obnovljen, uredili so tudi pripravo sanitarne vode za uporabo bazena in s tem veliko prihranili. 

Tudi pri njih o zapiranju bazena na razmišljajo, še posebej zaradi tega, ker Plavalni klub Velenje zaradi zaprtja ne bi imel pogojev za trening. Poleg tega izvajajo tudi šolski program Naučimo se plavati in bi z zaprtjem naredili veliko škodo celi generaciji. Če bo potrebna državna pomoč, bodo zanjo zaprosili. Obisk bazena je dober in je primerljiv z letom pred epidemijo. Lani so našteli okoli 30 tisoč obiskovalcev.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?