Peter Gerdol: Prva smučarska tekma sezone bo po vzoru formule ena

Aleš Mišič Aleš Mišič
28.09.2020 06:00

Z direktorjem ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju pred začetkom sezone o koledarju, koronavirusu, varnosti, odpovedi tekem, svetovnem prvenstvu in Zlati lisici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na pogovor se je Peter Gerdol v Kranjsko Goro pripeljal iz domačega Trbiža. Slovenski zamejec ima smučarijo v malem prstu. Na Višarjah je med drugim vodil žičnice pa tekme različnega ranga vse do univerzijade in svetovnega pokala, leta 2014 je prišel v mednarodno smučarsko zvezo FIS. Do lanskega poletja je bil koordinator celinskih pokalov, junija pa so mu v Dubrovniku zaupali vodenje ženskega dela svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Že prva sezona je bila stresna, najprej zaradi vremena in številnih odpovedi tekem, nato jo je še presekal koronavirus. Bi sprejeli to nalogo, če bi vedeli, kaj vas čaka, imate radi izzive?

"Ja, verjetno bi jo sprejel v vsakem primeru. Vsa moja pot v smučarski zvezi je pripeljala do tega. Nihče ni mogel predvideti, kaj se bo zgodilo. Je pa bila ta prva sezona res težka, saj smo imeli kar nekaj težav s snegom cel prvi del sezone, ali ga je bilo preveč ali premalo. To smo kar dobro premostili, večja težava je bila ob koncu sezone, a na to bomo morda morali računati tudi v prihodnji."

Sezona ni bila izpeljana povsem do konca, pred tekmo v Kranjski Gori je bila končana predvsem na škodo najboljšega slovenskega veleslalomista Žana Kranjca. Ali lahko rečete, da je bila regularna?

"Mogoče je imel en smučar več sreče, eden malo manj, ampak smo imeli 35 tekem pri dekletih in pri moških, tako da ne moremo reči, da si tisti, ki so bili na koncu na vrhu, tega niso zaslužili. Vsekakor so si. Če pogledamo ženski pokal, je denimo Mikaela Shiffrin imela še dodatno osebno tragedijo, zaradi katere ni tekmovala en mesec, ko pa se je vrnila, smo odpovedali Are in finale. Toda kljub temu, vsi, ki so bili pri vrhu, so bili pač boljši od drugih."

Andrej Petelinšek

Novo sezono začenjate v Söldnu 17. oktobra, teden prej kot običajno. Kaj pridobite s tem, glede na to, da ne bo kanadsko-ameriške turneje?

"Sölden bo letos poseben projekt. To je prva tekma, ko so vse oči uperjene v nas. Organizatorji so se odločili, da jo bodo organizirali na podoben način kot formula ena svojo prvo v Spielbergu. Popolnoma bo zaprta, ne bo vstopa na ledenik za nikogar razen za akreditirane. To se lahko izvede samo teden prej, ker je v običajnem terminu avstrijski državni praznik in bi bilo nemogoče ledenik popolnoma zapreti za turiste."

Zakaj potujejo dekleta februarja na Kitajsko, fantje pa ne?

"Novi koledar, ki še ni uraden, a si predstavljam, da bo tak, mora še sprejeti komite in odobriti glavni odbor FIS (3. oktobra). Fantje so imeli lani na sporedu generalko za olimpijske igre na Kitajskem, ker pa so že imeli težave s korono, so jo odpovedali. Tekme za dekleta smo imeli planirane za to sezono in zaenkrat ne kaže, da ne bi mogli iti na Kitajsko. Septembra reči, da je februarja prenevarno, je absolutno prezgodaj."

Je vaša beseda odločilna pri oblikovanju koledarja, določitvi terminov in prizorišč?

"Ja, to je v glavnem moje delo. Vendar koledarja ne oblikujem povsem samostojno, ampak v sodelovanju s smučarskimi zvezami in organizatorji. Sledili smo smernicam, da čim bolj ločimo fante in punce, da se cirkusa ne prepletata preveč, ker ne želimo, da če se kaj zgodi eni skupini, to vpliva na celoten pokal. Prav tako skušamo ločevati tehnične in hitre discipline, ker so precejšnje razlike. Nekatera dekleta vozijo vse discipline, ampak še vedno so različni trenerji, različne skupine, ki jih bomo poskušali držati čim bolj narazen. Cilj je, da pridemo do svetovnega prvenstva v Cortini d'Ampezzo, ki je vrhunec sezone, čim bolj zdravi."

Nekateri pravijo, da je tekem preveč. Letos je novo prizorišče avstrijski mondeni Lech, kjer bo v sredini novembra paralelna tekma. Je bilo kaj pritiskov na vas, da bi dobili tekmo?

"Ne bi rekel pritiski. Letos sem moral koledar sestaviti na novo, po navadi se delajo trije ali štirje vnaprej. Ker sem začel lani, sem podedoval tri, štiri koledarje. Po koncu te sezone bomo spomladi prvič predstavili koledar 2023/24, ki bo moj prvi samostojni. Res pa je, da so veliki interesi držav, organizatorjev in športnih središč, da bi prišli v svetovni pokal. Moramo dobiti ravnotežje med tradicionalnimi organizatorji, ki so jamstvo za dobro izvedbo, in tu in tam novimi, da se tudi ta šport razširi morda še na nove države."

Maribor in Kranjsko Goro v FIS tretirate kot tradicionalni prizorišči?

"Vsekakor. Maribor in Kranjska Gora sta vedno v koledarju in sta oba dokazala, da znata organizirati zelo dobre tekme."

Včasih so se na FIS še poleti veliko pogovarjali o smučanju, letos največ o koronavirusu. 
Robert Balen

So bile kakšne pripombe zaradi dolgega premora, samo tekmi v Lechu in Leviju bosta med Söldnom in nadaljevanjem pokala v sredini decembra?

"Še ne vem, pogovor o tem bo v komiteju za svetovni pokal v četrtek. Mislim, da bodo letos zaradi posebnih okoliščin vsi zadovoljni, če bomo sezono pripeljali po načrtu do konca. Če morda ne bo vse stoodstotno, bo večina zadovoljna, ker se zaveda težav. Imamo kar nekaj držav, kjer se število okuženih spet viša, in ni izključeno, da se bodo kje spet zaprle meje. V zadnjih mesecih se ogromno pogovarjamo o možnostih, nekaj smo se že naučili okoli virusov in teh stvari. Težko si predstavljam, da bomo šli do popolnega lockdowna, kot je bil marca ali aprila. Če bodo predeli zaprti, bomo iskali alternative."

Omenili ste formulo ena, ki je bila osnova vašega razmišljanja o konceptu tekmovanja. Ste z organizacijskega vidika spremljali tudi odprto prvenstvo ZDA v tenisu in kolesarski Tour? Lahko iz tega potegnete kaj koristnega?

"Padli smo ravno v začetek krize in smo si morali na vrat na nos nekaj izmisliti na ženski tekmi v Italiji konec februarja. Potem smo imeli srečo, da se je naša sezona nekako zaključila in smo imeli čas opazovati druge. Imamo zelo tesne kontakte z Dorno, firmo, ki vozi motoGP. Marsikaj smo se naučili od formule. Danskega zdravnika iz našega zdravniškega komiteja smo vključili v pripravo protokolov, ki bodo veljali med sezono. Ta isti zdravnik jih je pripravil tudi za Mednarodno kolesarsko zvezo."

Obiskujete organizatorje tekem, avgusta ste bili v Mariboru. Ste največ govorili prav o protokolih, saj smučišča tako in tako poznate?

"To je res. Zaradi posebne situacije je letos naš fokus prešel. Mi organizatorjem damo naša navodila, potem pa imajo še vedno glavno besedo lokalne ali državne zdravstvene službe, ki morajo tekmo odobriti. Po Evropi ni enako."

Ilka Štuhec v Val d' Iseru
Epa

Zlata lisica je tekma z dolgo tradicijo, zato so Mariborčani nanjo čustveno navezani in je tragedija za ASK Branik, mesto in ljudi v njem, kadar tekme ni na Pohorju. Po letošnji selitvi v Kranjsko Goro je bilo veliko debat, ali je bila odločitev pravilna. Kakšno je vaše mnenje?

"V Mariboru takrat nisem bil, ampak je bil moj asistent, na katerega se popolnoma zanesem. Na Štajerskem imam zelo veliko prijateljev in veliko oseb, na katere se popolnoma zanesem. Odločitev je bila pravilna, tekme v Mariboru ne bi izpeljali, zagotovo pa ne na takšen način, kot nam je uspelo v Kranjski Gori. Za Lisico je dobro, da smo izpeljali dobro tekmo in da je tekma ostala v Sloveniji. To je pomembno za slovensko smučarsko zvezo in slovensko smučanje. Situacija ni lahka, vendar vem, da se na Pohorju zelo trudijo, da so sistem za zasneževanje še posodobili in ojačali. Volje do dela in priprave prog ni nikoli manjkalo. Selitev ni bila prva, mogoče tudi ne zadnja, ampak moja ideja in moj cilj sta, da bi se v Mariboru absolutno nadaljevalo, da gre Zlata lisica naprej."

Podobna situacija je bila nekoliko kasneje v bavarskem Ofterschwangu. Zapadlo je celo nekaj novega snega, turisti so uživali v smučanju na tekmovalni progi, tekma pa je bila odpovedana. Očitno ste imeli enaka merila.

"Točno tako. Ena linija mora biti - kvaliteta tekme. Nisem pristaš, da bomo tekmo delali za vsako ceno in da sta potem športni rezultat in rezultat tekme slaba. Kakovost snega mora biti na nivoju svetovnega pokala. Tega letos v Mariboru žal ni bilo, kot ne v Ofterschwangu. Ko smo ob koncu sezone delali obračun, sta bili tekmi v Kranjski Gori na vrhu celotne sezone."

Robert Balen

Na drugi strani je bilo veliko pripomb na superveleslalom v Garmischu, češ da so bile razmere na progi na meji sprejemljivega. Viktoria Rebensburg in Sofia Goggia sta končali v bolnišnici. Bi bilo bolj tvegano odpovedati tekmo v Garmischu kot katero drugo?

"Ne, to je težko reči. Tam smo bili v zelo posebni situaciji. Fantje so tekmovali teden prej in so imeli izredno visoke temperature. Potem so progo morali napolniti s soljo, nato je dva dni lilo, potem pa je še zapadlo 30 centimetrov mokrega snega ... Smuk smo izpeljali zelo dobro, naslednji dan pa se je spet malo otoplilo in podlaga ni zdržala. O tej tekmi se govori, ker sta se poškodovali vrhunski tekmovalki, vendar je samo ena imela težave zaradi snega, Goggia pa je naredila napako, ki ni imela nobene zveze s podlago. Ostane pa grenak priokus, meni je vedno najtežje, ko se kdo poškoduje."

Pri hitrih disciplinah je tveganje največje in pravilo glede vremena dokaj jasno - če reševalni helikopter ne more poleteti, tekme ni. Kakšna pa so merila glede stanja proge?

"Vsi organizatorji so se z leti zelo izpopolnili, na razpolago imamo modernejše in boljše inštrumente, ki nam dovolijo progo pripraviti lažje in boljše. Mi na prizorišču samo dopolnimo njihovo delo oziroma pripravo. Je pa vreme v našem športu vedno odločilno. Na tem področju smo zlasti pri hitrih disciplinah vzpostavili večje sodelovanje z lokalnimi meteorološkimi službami. Nova tehnologija omogoča, da boljše predvidevamo, vendar še vedno pridemo v situacijo, ko moramo tekmo odpovedati. V Sočiju smo imeli poseben primer, snežilo je štiri dni, v petek je sneženje ponehalo, prostovoljci so delali celo noč, v soboto zjutraj je bilo super vreme brez oblačka na nebu, ampak podlaga ni bila dovolj dobra. Po ogledu smo se ob devetih odločili, da ne bo tekme. Takoj smo začeli delati, da smo na novo pripravili progo, jo še enkrat polili, še enkrat ratrakirali, posolili, in naslednji dan smo imeli superveleslalom."

Sofia Goggia
Epa

Večkrat je bilo ob mejnih pogojih slišati od tekmovalcev in trenerjev, da FIS hoče za vsako ceno tekmo izvesti zaradi televizijskih prenosov in posla kot takega, pri tem pa se premalo stori za varnost.

"Na vsaki tekmi se pogovorimo s predstavnicama tekmovalk. Ko smo lani po ogledu odpovedali smuk v Val d'Iserju, smo se zavedali, da je bila situacija nevarna. Imeli smo zelo konstruktiven pogovor, ena od dveh predstavnic tekmovalk je bila tam Ilka Štuhec. Oba sva menila, da na določenih točkah ni dovolj varno. Tudi Val d'Iser je imel svoje mnenje, tam je vodja tekmovanja Ingrid Jackpot, nekdanja dolgoletna smukačica, ki dobro ve, za kaj gre in kje so težave. Z večino organizatorjev pridemo do več ali manj istega zaključka. Je pa res, da smo kdaj različnih mnenj, in takrat mora žirija odločiti. Plačani smo za to, da odločimo, kdaj tudi proti volji drugih, ampak to je moje delo."

Zaradi koronavirusa o spremembah v svetovnem pokalu, ki so bile že aktualne, verjetno zdaj ne razmišljate, ampak predvsem, da sezono uspešno pripeljete do konca.

"Osredotočili se bomo na naše glavne discipline, kar se vidi v koledarju. Ostaja paralelni slalom v Lechu - Zürsu, ki je nov, ne bo ekipne tekme, ampak bomo imeli en dan žensko tekmo in naslednji dan moško, bomo popolnoma ločeni. S puncami bomo spali v Zürsu, fantje bodo v Lechu. V programu ni kombinacij, da ne bi preveč mešali tekmovalcev v hitrih in tehničnih disciplinah. Želimo zmanjšati skupine, tudi trenerjev, serviserjev, vseh povezanih. Organizatorji bodo tudi omejili prisotnost medijev, gostov, vse bo skrčeno. Ne moremo popolnoma izločiti rizika, naša naloga pa je, da tveganje spravimo na minimum. Govori se o omejenem številu gledalcev, začelo se bo brez njih, potem pa bomo videli, kaj se bo dogajalo."

V snežnem mehurčku?

"Tako nekako (smeh)."

Zadeve se bodo prej ali slej normalizirale. Imate ideje za obdobje po covidu, kako bi svetovni pokal naredili zanimivejši?

"Atraktivnost ženskega smučanja bi lahko povečali z izborom pravih prog, da dekleta pokažejo vse tehnično znanje. Biti moramo tam, kjer lahko to storijo, mislim na organizatorje, proge, okolje. Če dvignemo kakovost, bo zanimanje večje, tudi televizije in sponzorjev. Paziti moramo, da se ne zapremo v majhno skupnost, kljub vsemu je smučanje zanimivo v majhnem številu držav. To ni moja naloga, ampak zame je pomembno, da so tu in tam med najboljšimi tekmovalci iz držav, ki niso vedno v ospredju. Zdaj imamo izredno dobro Novozelandko, tudi Slovakinjo in Čehinjo. Zanimanje za smučanje se je na Slovaškem izjemno povečalo. Interes se seli v države, kjer alpsko smučanje ni samoumevno."

Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo februarja v Cortini d'Ampezzo. Prireditelji so govorili, da bi ga prestavili za eno leto. Ste prepričani, da bo v predvidenem terminu?

"V Italiji so se malo ustrašili, saj je bila dežela Veneto aprila ena od najbolj prizadetih. Po bolj temeljiti analizi smo skupaj prišli do zaključka, da je smotrno, da se prvenstvo potrdi in izvede. Zdaj se govori o določenem številu gledalcev, v Italiji se začenja nogometna sezona in bodo dovolili gledalce na tribunah v omejenem številu. Priprave potekajo na polno, v prihodnjem tednu bom en dan spet v Cortini."

Testa prog na letošnjem finalu svetovnega pokala ni bilo ...

"Smuk, superveleslalom in veleslalom deklet bodo na tradicionalni progi za svetovni pokal, nova je le slalomska proga, ki je izredno lepa in zelo zanimiva, tekmovalke bodo uživale v vsakem primeru. Za fante je bilo možnosti spoznavanja manj, zgornji del je popolnoma nov. Pred dvema letoma so imeli tam italijansko državno prvenstvo, bilo je nekaj tujcev, ki so prišli malo pogledat, ampak direktne izkušnje nimajo. Cortina ima dolgo zgodovino organizacije svetovnega pokala, zelo dobro ekipo, ne pričakujem večjih težav."

O nevarnosti izvedbe tekme se posvetuje tudi s tekmovalkami, v Val d'Iserju sta z Ilko Štuhec mnenje delila. 
Robert Balen

Tudi pri vas doma v Trbižu ste imeli včasih svetovni pokal in univerzijado, v Mariboru pa žal ne. Takrat ste bili še doma, vas je obiskal kdo in vprašal za nasvet?

"V času priprav mariborske univerzijade sem bil v stiku s Srečkom Vilarjem (generalnim sekretarjem Zlate lisice, op. p.) in nekaterimi prijatelji. A potem je šlo, kot je šlo. Pri nas smo včasih prirejali velike tekme, toda v zadnjih letih je interes nekoliko manjši."

Tudi zato, ker ni več gonilne sile?

"Ni samo to. Italijanska zveza je takrat popolnoma podpirala tekmo, v zadnjih letih pa - mogoče razumljivo - bolj pritiska, da bi jih imeli tudi bolj proti zahodu Italije. Razumem jo, skrbi, da se vse ne skoncentrira v tem delu države. A proga je še vedno tam, še vedno dovolj dobra in primerna za svetovni pokal, tako da, če se ponudi priložnost ... Gotovo se bo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta