V Air Race spreminjajo pravila, da bo prvenstvo še bolj privlačno

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.01.2019 10:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Tekmovalci v svetovnem prvenstvu Red Bull Air Race se bodo v letošnji sezoni srečali z nekoliko spremenjenimi pravili tekmovanja, ki bodo po besedah organizatorja adrenalinsko letenje med piloni naredila za gledalce še bolj privlačno, piloti razredov challenger in master pa bodo morali nekoliko prilagoditi svojo trategijo. 
Najprej je organizator objavil pravila za razred master, v katerega se v letošnjo sezono vračajo vsi tekmovalci lanske, Martin Sonka pa bo skušal ubraniti naziv svetovnega prvaka 2018, ki mu ga bo skušalo odvzeti preostalih 13 tekmecev. 

Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

Točkovanje v razredu master

Prvič po letu 2010 bodo točke prejeli piloti že na dan kvalifikacij. 3 za najhitrejšega, 2 za drugo mesto in 1 točko za tistega, s tretjim časom. Bonus točke bodo piloti prejeli tudi za napredovanje v naslednji krog na dan dirke: 5 točk za vstop v skupino osmih in 3 točke za finalni polet med Top 4. Glede na to, da se je svetovno prvenstvo v zadnjih dveh sezonah odločilo na podlagi razlike pet točk ali manj, bo možnost "zaslužka" dodatnih točk gotovo igrala pomembno vlogo. 

Prekoračitev sile G

Naslednja bistvena sprememba pravil se nanaša na kazen, ki so si jo piloti prislužili s prekoračitvijo sile G med letenjem. Če je tekmovalec razreda master v lanski sezoni prekoračil omejitev 10 G za več kot 0,6 sekunde, si je prislužil 2 sekundi pribitka k končnemu času letenja, če je prekoračil 12 G pa je to pomenilo diskvalifikacijo oziroma izključitev, tako imenovani DNF (Did not finnish). V sezoni 2019 bo pilota doletela kazen 2 sekundnega pribitka v primeru, če bo prekoračil silo 11 G, za 12 G pa ostaja kazen DNF. 

Red Bull Content Pool

Spremembe v ekipah

Medtem ko piloti ostajajo isti, pa je znotraj ekip nekaj sprememb. Peter Conway, ki je Jošihide Muroji pomagal osvojiti naslov prvaka v sezoni 2017, bo letos novi tehnik v ekipi Kirby Chamblissa. Murojo bo na letošnjih tekmovanjih tako spremljal Jukinori Oikava, ki je doslej skrbel za floto Murojevih letal na Japonskem. Juan Velarde je kot trenerko in psihologinjo najel Manuelo Rodríguez MaroteNicolas Ivanoff pa se bo zanašal na taktične izkušnje Mariusa Heise, ki je v preteklosti delal za svetovnega prvaka sezone 2008, Avstrijca Hannesa Archa. Še en nekdanji član Archove ekipe Werner Wolfrum se bo pridružil Petu McLeodu, prav tako kot taktik. Mark Travner, ki je bil taktik našega pilota Petra Podlunška, ki je dve sezoni tekmoval v razredu master, pa bo dajal nasvete Petru Kopfsteinu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta