Marčič zaključil Dakar: Izgubljen, kaznovan, a zadovoljen

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
14.01.2022 12:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Simon Marčič je predvsem vesel, da je do cilja prišel nepoškodovan.

Denis Janežič

Po približno 4000 km hitrostnih preizkušenj in dodatnih 3000 km povezav med etapami oziroma po 50 urah in 40 minutah dirkanja v puščavah Savdske Arabije je Mariborčan Simon Marčič še petič (v osmih poskusih) zaključil najtežji vzdržljivostni reli na svetu, Dakar. Svojega najboljšega rezultata, lanskega 36. mesta v generalni razvrstitvi motoristov in petega mesta v razredu Original, kjer dirkači nimajo pomoči mehanikov, ni dosegel.

Skupno je bil na reliju 54., z zaostankom 11 ur in 53 minut za zmagovalcem, Britancem Samom Sunderlandom, v razredu Original pa osmi, sedem ur in pol za Litovcem Arunasom Gelazninkasom. To pomeni, da je v zadnji etapi, dolgi 680 km od Biše do Džede, v generalnem seštevku izgubil dve mesti. Razlog? "Zgrešil sem eno kontrolno točko. Ko sem jo iskal, sem za nameček še prehitro peljal čez cono omejitve hitrosti in si prislužil še dodatno kazen." Tako je finalno etapo zaključil na skupnem 102. mestu (dobro uro za zmagovalcem etape, Čilencem Pablom Quintanillo) oziroma na 25. mestu v Original (51 minut za Južnoafričanom Charanom Mooreom).

Kljub slabšemu zaključku je bil Marčič v cilju dirke, na kateri si je skupno nabral kar 27 minut kazni, zadovoljen: "Super. Vesel sem, da sem do cilja prišel predvsem nepoškodovan. Osmo mesto je moj letošnji maksimum." S tem je izenačil svoj drugi najboljši dosežek v razredu Original iz leta 2020, je pa bil takrat v skupnem seštevku med vsemi motoristi 50.

S tremi zaporednimi zaključenimi Dakarji je tudi potrdil svojo konsistentnost, potem ko je imel v uvodnih letih nemalo težav. V prvem poskusu, leta 2014, je Dakar s poškodbo roke zapustil v tretji etapi, v drugem poskusu, leta 2016, je prvič zaključil takrat še južnoameriški Dakar, a je bil s poškodbami prstov, zapestja in ključnice skupno šele 79. Še slabše jo je odnesel leta 2017, ko ga je v deseti etapi zbil 14-kratni zmagovalec te dirke Stephane Peterhansel. Marčič je z zlomljeno nogo pristal v bolnišnici, mu je pa sloviti Francoz v opravičilo plačal štartnino za naslednje leto. Takrat je Marčič spet končal Dakar, kot skupno 68., v letu 2019 pa je po padcu prehude poškodbe za nadaljevanje dirke utrpel njegov motor.

Večno slavo sta si letos utrdila motociklist Sam Sunderland (slavil je drugič) iz Velike Britanije in avtomobilist Naser Al Atijah, ki je Dakar osvojil še četrtič. Da je bila tokrat zmaga še slajša, je ugnal devetkratnega svetovnega prvaka v reliju Sebastiena Loeba. Spomnimo; Al Atijah je tudi dobitnik bronaste olimpijske kolajne v strelstvu na olimpijskih igrah 2012.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta