Izvoljeno novo vodstvo celjske bolnišnice: Dragan Kovačić in Radko Komadina s polnim mandatom

Gordana Possnig Gordana Possnig
25.03.2023 06:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Sbc

Celjska bolnišnica, tretja največja bolnišnica pri nas, ima po dobrih štirih mesecih in pol znova vodstvo s polnimi pooblastili. Svet zavoda je namreč na redni seji odločal o novem poslovnem in strokovnem direktorju bolnišnice, ki je lansko leto končala z 8,3 milijona evrov izgube. Seja sveta zavoda ni prinesla presenečenja. Med dvema kandidatoma za poslovnega direktorja, ki sta se prijavila na razpis, so člani sveta zavoda - na seji je bilo prisotnih sedem od devetih članov - dali soglasno podporo dosedanjemu vršilcu dolžnosti direktorja bolnišnice, kardiologu Draganu Kovačiću. Njegov protikandidat Rafko Medved ni dobil nobenega glasu članov sveta zavoda. So pa ti izbrali tudi novega strokovnega direktorja bolnišnice. To je postal dosedanji vršilec dolžnosti Radko Komadina, ki se je tudi edini prijavil na razpis za to delovno mesto. Komadina je bil v preteklosti že enkrat strokovni direktor, trikrat je bil še vršilec dolžnosti strokovnega direktorja. Kovačiću mora sedaj mandat potrditi še vlada.Seja sveta zavoda bolnišnice je potekala mirno. Vsak od kandidatov je imel 20 minut časa, da je predstavil svoj program članom sveta zavoda, ki jih od novembra lani vodi Tomaž Subotič. Ti so po posvetu za zaprtimi vrati glasovali in tudi izglasovali bolj ali manj pričakovano odločitev.

Novo vodstvo bolnišnice čaka težko delo

 

Novo vodstvo čaka v tem letu težko delo. Bolnišnica je minulo leto končala z 8,3 milijona evrov izgube, za letos pa načrtuje uravnoteženo poslovanje v višini dobrih 152 milijonov evrov. Po seji sveta zavoda pa so izjave podali predsednik sveta zavoda Tomaž Subotič ter nova poslovni in strokovni direktor Dragan Kovačić in Radko Komadina. Tomaž Subotič je med drugim dejal: "V veliko zadovoljstvo mi je, da je svet zavoda soglasno potrdil dr. Kovačića in prof. Komadino za vodenje bolnišnice. Vsi člani sveta smo prepričani, da je ta ekipa, ki je pričela delati pred tremi meseci, pravi tim. Prepričan sem, da bomo v naslednjih štirih letih dosegli, da bo celjska bolnišnica imela tudi več oddelkov terciarne dejavnosti, in bomo iz izgube, ki je izguba iz preteklih obdobij, na podlagi dodatnih programov, racionalizacije ter dodatnih prihodkov leto zaključili s pozitivno ničlo. Naša odgovornost je, da bolnišnica dejansko postane tretja terciarna dejavnost v Sloveniji, z nekoliko več želje in tudi posluha pa da dobimo tudi medicinsko fakulteto v Celju."

Dragan Kovačić, Tomaž Subotič in Radko Komadina o prihodnosti celjske bolnišnice
Gordana Possnig

Dragan Kovačić bo prvič vodil bolnišnico kot poslovni direktor s polnim mandatom. "Te naloge nikakor ne jemljem lahko. Bolnišnico prevzemamo v težkih časih, veliko je neujemanja med potrebami prebivalstva in realnimi zmožnostmi zdravstva. Ampak vse velike situacije so hkrati tudi izziv. Mi smo že v prvih treh do štirih mesecih dokazali, da se da tudi v najtežjih situacijah z dodatnim delom zagotavljati več. Da je mogoče ustvariti tudi pozitiven poslovni rezultat. Dokazali smo, da se da odpirati tudi dodatne oddelke, kot je bil pulmološki. Načrtujemo tudi, da bomo pospešili razvoj bolnišnice tako v strokovnem kot v drugih smislih. Ciljev je veliko, glavni cilj pa je strokovni napredek in približati ljudem tisto, kar potrebujejo. Čaka nas boj s čakalnimi vrstami, boj za nove kadre, predvsem mlajše, hkrati pa postopna transformacija bolnišnice v okolje, ki bo prijazno tako uporabnikom, pacientom, kot tudi zaposlenim. Dokler bom prepričan, da se to da, bom delal v tej smeri," je povedal novi poslovni direktor, ki pa bo še vedno delal kot zdravnik. Seveda, ko mu to dopuščal čas, je še izjavil. Novi strokovni direktor Radko Komadina pa je dodal: "Zahvaljujem se za izkazano zaupanje in priložnost, da z dr. Kovačićem narediva pomembne korake v razvoju naše bolnišnice. Naša bolnišnica je po priporočilih WHO ravno dovolj velika, da imamo specialistično dejavnost razvejeno po oddelkih kot največje bolnišnice, po drugi strani pa smo ravno dovolj majhni, da se lahko hitro prilagajamo spremembam. V tem trenutku je v Sloveniji situacija takšna, da nam primanjkuje tako zdravnikov kot medicinskih sester. Če želimo bolnišnico peljati z ramo ob rami z razvito severozahodno Evropo, se moramo nenehno posodabljati. Posodobitve so terciarna dejavnost."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta