Zob ne čistimo le zaradi videza, temveč predvsem zaradi zdravja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Vsi se zavedamo, da je ustna higiena pomembna za naše zdravje, pa vendar si marsikdo še vedno ne vzame dovolj časa zanjo. Pozabljamo na to, da zaradi slabe ustne higiene ne začnejo propadati le zobje, temveč tudi dlesni in obzobna tkiva. Kadar zob ne čistimo redno in pravilno, na njih namreč začnejo nastajati obloge, v katerih se nabirajo bakterije. Množica bakterij na zobu in obzobnih tkivih pa povzroči propadanje dlesni in kosti tik pod njo, zaradi česar se lahko začnejo zobje majati in naposled tudi izpadejo.

Obloge, ki se nalagajo na zobeh in pod dlesnijo, povzročijo krvavitve dlesni oziroma gingivitis in vodijo v parodontalno bolezen. Njen potek še poslabšajo kajenje, kemoterapija, genetika, nekatere sistemske bolezni in drugi vzroki. Če zobnih oblog ne odstranimo, se te začnejo nabirati pod dlesnimi in povzročijo nastanek žepkov, globokih od 3 mm do 1 cm. V teh žepkih se namnožijo bakterije in povzročajo številne težave, od otekanja dlesni in zadaha pa vse do sistemskih bolezni. Parodontalno bolezen je težko povsem pozdraviti, vendar jo lahko upočasnimo s pravilno ustno higieno, rednim odstranjevanjem zobnih oblog, s kirurškim zdravljenjem in rekonstrukcijo žepkov.

Kako sami čistimo zobe

Že pri vsakdanji domači skrbi za zobe bi morali upoštevati določena pravila, na primer, da uporabljamo ustrezno ščetko in jo redno menjavamo, da uporabljamo tudi medzobno ščetko in zobno nitko in da izberemo pravo zobno kremo. Marsikdo pri skrbi za zobe nevede dela tudi naslednje napake:

  • s ščetko prehitro in premočno drgne po zobeh, s tem pa na zobeh in dlesnih povzroči mehanske poškodbe in ranice
  • zobe si umiva redko ali si jih ne umije pred spanjem
  • zobe si umije takoj po obroku, ko je zobovina zmehčana zaradi kislin iz hrane
  • uporablja agresivno ustno vodo, ki vsebuje alkohol, kar izsušuje sluznico v ustih, s tem pa se bakterije hitreje razmnožujejo

Trdovratne obloge naj odstrani strokovnjak

Najpomembnejši vzrok za nastanek kariesa in parodontitisa – vnetja obzobnih tkiv – so trdovratne zobne obloge, ki se na zobeh nabirajo več let. Iz različnih vzrokov – denimo tesne postavitve zob – včasih ne zadošča niti redna skrb za ustno higieno. Zato se je smiselno v rednih intervalih odločiti za profesionalno čiščenje zob, s katerim se odstranijo mehke in trde zobne obloge in bakterije. Opravi ga lahko zobozdravnik, v nekaterih ustanovah pa imajo za to zaposlene ustne higienike. Študije kažejo, da bi se morali poleg redne nege zob doma vsaj vsakih šest mesecev odločiti za profesionalno čiščenje, da bi ohranili zdrave zobe in dlesni.

Shutterstock

Pred profesionalnim čiščenjem zob zobozdravnik opravi pregled celotnega zobovja. Z dentalnimi inštrumenti nato odstrani najprej trde, nato pa mehke zobne obloge, zlasti na predelih, ki jih s ščetko in nitko težko dosežemo. S posebnimi ultrazvočnimi inštrumenti je mogoče odstraniti tudi zabarvanja, ki nastanejo na zobeh zaradi kave in čaja ter kajenja. Ker se bakterije nabirajo na neravnih površinah zob, zobozdravnik zobe tudi spolira in tako zgladi njihove površine.

Shutterstock
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine