Vam dlesni pri ščetkanju zob krvavijo? Raje takoj obiščite zobozdravnika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ne glede na to, koliko zobozdravniki svojim pacientom polagajo na srce nevarnosti vnetja obzobnih tkiv, se jih marsikdo še vedno ne zaveda dobro oziroma jih ne jemlje dovolj resno. Parodontalna bolezen kot najpogostejša oblika bolezni obzobnih tkiv je namreč najbolj razširjena bolezen človeštva. Po raziskavi, opravljeni v Sloveniji, pa ima eno od oblik te bolezni več kot 90 odstotkov odraslih, poroča spletna revija ABC zdravja.

Medtem ko začetne znake parodontalne bolezni – dlesni spremenijo barvo iz rožnate v rdečo ali vijolično, so otekle ali nabrekle – zlahka spregledamo, bi moral pri krvavenju ob ščetkanju ali nitkanju že zazvoniti alarm za obisk pri zobozdravniku. Nezdravljena parodontalna bolezen namreč ne prizadene le ustne votline, temveč lahko pusti posledice v vsem telesu, ker bakterije iz ust prehajajo v kri. Med posledicami so večja verjetnost za nastanek ateroskleroze in z njo povezanih zapletov, povečano tveganje za srčni infarkt, možnost razvoja aspiracijske pljučnice in abscesov v možganih ter številni drugi zapleti.

Zapleti, povezani s parodontalno boleznijo

Izguba zob zaradi bolezni pa ni nerešljiva težava, saj je izpadle zobe mogoče nadomestiti. Žal ljudje nismo tako srečni kot morski psi, ki jim zobje ponovno zrastejo vsakih 8 do 15 dni. Nas je pa narava obdarila z znanjem in sposobnostmi, da izdelamo zobne vsadke oziroma implantate, s katerimi lahko uspešno zapolnimo vrzeli v dlesnih.

Vsadki podpirajo protetične elemente

Zagorje Zub

Sodobni zobni vsadki so narejeni iz titanskih vijakov, ki se vstavijo v čeljustno kost na tistem mestu, kjer je prej tičala korenina zoba. Njihova naloga je podpirati protetične elemente – zobne krone, mostičke in proteze – s čimer bolnik znova pridobi estetsko in funkcionalno zobovje. Vsadki so trajna rešitev za nadomeščanje izgubljenih zob, poleg urejenega videza pa je pomembno, da se z njimi celostno poskrbi tudi za ustno zdravje pacienta.

Med popolnimi zobnimi protezami je v zadnjem času priljubljen sistem All-on-4, ki ga je razvilo podjetje Nobel Biocare. Z njim zobozdravnik pacientu omogoča, da se začasni zobje pritrdijo na implantate takoj po vgradnji, tako da pacient ohrani dobro žvečno funkcijo. Šest mesecev po vstavljanju začasne proteze dobi pacient dokončno protezo, ki se pritrdi na implantate, pritrjene v čeljustno kost.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?